WHO utfärdar globalt nödläge på grund av coronavirusets snabba spridning

Kinesisk läkare i skyddsdräkt med patient. Bild: China News Service/CC BY 3.0
  • Torsdag 30 jan 2020 2020-01-30
E-post 309

Världshälsoorganisationen, WHO, utfärdade sent på torsdag kväll globalt nödläge på grund av coronavirusets snabba spridning. 

Coronaviruset upptäcktes först i den kinesiska staden Wuhan i slutet av 2019 och i januari 2020 har viruset börjat spridas över världen.

Hittills har 7834 fall bekräftats, och 170 personer har bekräftats döda på grund av sjukdomen, som leder till feber, hosta och andnöd. Samtliga dödsfall har inträffat i Kina, där nästan 99 procent av alla fall av smitta konstaterats.

Coronasmittade patienter har bekräftats i 18 länder utanför Kina. I fyra länder har det konstaterats att smittan spridits mellan människor, nämligen Tyskland, Japan, USA och Vietnam.

WHO berömmer i sitt uttalande Kina för de åtgärder man vidtagit för att stoppa smittspridningen, som isoleringen av staden Wuhan där smittan först konstaterades, men inskärper att länder med sämre sjukvårdssystem riskerar att få större problem med coronaviruset än Kina.

Läs även: Läkare varnar: Nya mässlingsutbrottet smittar även vaccinerade

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag