Wikipedia håller stängt på fyra språk i EU-protest

  • Torsdag 21 mar 2019 2019-03-21
E-post 215

EU Det hårt kritiserade förslag till upphovsrättsreform som EU-parlamentet skall rösta om nästa vecka har lett till att Wikipediaredaktörer i Tyskland, Danmark, Tjeckien och Slovakien håller sajterna stängda under ett dygn.

Förra veckan meddelade redaktörerna för tyskspråkiga Wikipedia att sajten skulle släckas ned i ett dygn den 21 mars, och sedan dess har alltså ytterligare tre språk valt att följa efter. Dessa beslut har fattats enligt gängse regler för beslutsfattande på de öppna plattformarna med diskussion och omröstning bland redaktörerna, skaparna av innehållet.

I fokus står artikel 11 och 13, ”länkskatt” och ”uppladdningsfilter”, vilka har redogjorts för tidigare på Nyheter Idag. I det senaste förslaget till upphovsrättsreform undantas Wikipedia explicit från kravet på uppladdningsfilter, men som en redaktör för tyskspråkiga Wikipedia skriver: ”Vårt mål är inte att vara en oas för fri kunskap i en ofri internetöken. Vår solidaritet sträcker sig till de många små och mellanstora forumen, sociala nätverken, kunskaps- och informationsplattformarna.”

Den svenska S+MP-regeringen har i ministerrådet röstat ja till förslaget till upphovsrättsreform, och i EU-parlamentet har S och Fi röstat ja.

Inför omröstningen i EU-parlamentet på tisdag nästa vecka arrangeras demonstrationer i nästan hundra europiska städer nu på lördag. I Sverige äger demonstrationer rum i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs även: En Arg Blatte Talar: Tack EU, ni gör det lätt att vara nationalist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag