Woke borgmästare förlorar valet med katastrofsiffror – skyller på sexism och rasism

Lori Lighfoot (D) och Chicago Skyline. Foto: MacLean Center CC BY 3.0 / Public Domain
  • Torsdag 2 mar 2023 2023-03-02
E-post 0

Chicagos borgmästare Lori Lightfoot (D) får inte förnyat förtroende av väljarna. Med 96 procent av rösterna räknade i stadens borgmästarval får Lightfoot ynka 17,1 procent av väljarstödet. Därmed blir hon den första sittande borgmästaren på 40 år att förlora ett omval i staden – en valförlust som hon skyller på sexism och rasism.

Lighfoots valförlust kommer medan USA:s tredje största stad upplever en stor brottsvåg. Enligt flera opinionsundersökningar innan valet var frågor rörande trygghet och brottsbekämpning de viktigaste för Chicago-borna, skriver New York Post.

Under sin tid som borgmästare har Lightfoot kritiserats för att inte få stopp på stadens alltmer växande kriminalitet.

Hon har även uppmärksammats för att pusha woke-agendor och vid sitt tvåårsjubileum som borgmästare meddelade hon att hon bara tänkte ställa upp på intervjuer med ”färgade” reportrar. Detta för att belysa bristen på mångfald inom journalistkåren.

Läs mer: Raskravet från Chicagos borgmästare: Vill bara intervjuas av ”färgade” journalister

I efterhand har Lightfoot skyllt valförlusten på rasism och sexism.

– Jag är en svart kvinna i Amerika. Självklart, svarade hon på en reporters fråga om hon hade behandlats orättvist, enligt New York Post.

Även innan valet spelade Lightfoot på ras- och kvinnokortet och angav att media behandlat henne illa eftersom hon är en svart kvinna.

– Vissa personer vill helt enkelt inte se oss i ledarroller, sade hon i en intervju med The New Yorker.

Ingen av kandidaterna fick de 50 procent som krävs av rösterna för att gå vinnande ur striden vid tisdagens borgmästarval i ”den blåsiga staden”, rapporterar Fox News.

I slutomgången kommer nu Paul Vallas att ställas mot Brandon Johnson. Bägge kandidater tillhör precis som Lightfoot Demokraterna och i den första omgången står Vallas på 33,8 procent av rösterna mot Johnsons 20,3. Detta efter att 96 procent av rösterna har räknats.

Läs även: Protester förbjudna vid borgmästares hem i Chicago

Läs även: Berggren: Vänsterliberalernas fiasko gör att Chicago påminner om Mellanöstern

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag