Wokebankens kollaps slår mot klimatvänlig tech

Bild: Minh Nguyen/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 15 mar 2023 2023-03-15
E-post 0

Den klimatvänliga och mångfalds-satsande tech-banken kollapsade i den näst största bankkraschen i USA genom tiderna. Effekterna riskerar att sprida sig igenom det finansiella systemet, och bland de första att drabbas kan bli den klimatvänliga tech som Silicon Valley Bank storsatsade på.

På fredagen kollapsade Silicon Valley Bank i USA i den största bankkraschen i landet sedan Washington Mutuals kollaps under finanskrisen 2008, och den näst största bankkraschen i USA:s historia.

Bland de som drabbats av bankens kollaps finns det svenska tjänstepensionsföretaget Alecta, som förvaltar tjänstepensioner åt 2,4 miljoner privatkunder och 34 000 kundföretag.

Under våren sålde Alecta sitt innehav i de svenska bankerna Swedbank och Handelsbanken för att i stället satsa på amerikanska nischbanker.

Alecta gick in med 9 miljarder kronor i Silicon Valley Bank, men även 3 miljarder kronor i Signature Bank som kollapsade på söndagen. Silicon Valley Bank och Signature Bank har övertagits av federala myndigheter.

– Vi måste fundera på vad vi har gjort fel i det här avseendet – om vi nu har gjort något fel. Det måste vi ta oss en rejäl funderare på, sade Alectas vd Magnus Billing till Dagens industri efter Silicon Valley Banks kollaps.

Läs även: Världens rikaste blev mer än dubbelt så rika under pandemin

Silicon Valley Bank hade investerat stort i amerikanska statsobligationer med låg ränta. Dessa tappade i värde när den amerikanska räntan höjdes vilket utlöste en så kallad bank-run, när för många kunder försöker komma åt sina tillgångar på samma gång.

Insättningsgarantin täcker upp till 250 000 dollar i USA, men många av Silicon Valleys kunder var företag som riskerar att bli av med betydligt högre summor.

Daily Mail rapporterar att Silicon Valley Bank hade en A-värdering när det gällde ”Environmental, Social and Governance policies” enligt MSCI index, efter att banken tagit egna initiativ för att ”öka inkludering och möjligheter i den innovativa ekonomin”, och för att banken investerat i gröna energilösningar.

Banken hade bland annat lovat att investera 5 miljarder dollar fram till 2027 för att stödja ”företag som arbetar för att avkarbonisera energi- och infrastrukturindustrierna och skynda på övergången till en hållbar, lågkarboniserad, nollutsläpps-ekonomi” enligt företagets Environmental, Social and Governance report från 2022.

I rapporten står också att företaget har ”introducerat mätbara mångfaldsmål för de högre ledarpositionerna för att stärka initiativ för anställning och talangutveckling avsedda att skapa vägar för yrkesmässigt avancemang i synnerhet för individer som är kvinnor, svarta/afro-amerikaner och hispanic/Latinx.”

Forbes skriver att Silicon Valley Banks kollaps kommer att få konsekvenser för miljövänlig tech i stort. Silicon Valle Bank har satsat på miljövänlig teknikutveckling sedan 15 år tillbaka, och hade över 1 550 kunder inom klimatteknologi och hållbarhet. Det gör att en relativt stor del av sektorn kommer få finansiella problem på grund av kraschen.

Läs även: GameStop-rallyt får finansvärlden att skaka – CNN-profilen varnar: ”Trumpism”

Läs även: ”Wolf of Wall Street” hyllar Gamestop-handlarna: ”Briljant”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag