GameStop-rallyt får finansvärlden att skaka – CNN-profilen varnar: ”Trumpism”

Bild: Oxiq/CC0
  • Torsdag 28 jan 2021 2021-01-28
E-post 343

USA Genom att köpa aktier i det krisande företaget GameStop har en grupp småhandlare på internetforumet Reddit fått de stora Wall Street-firmorna på knä. Skälet är att stora investerare blankat GameStops aktie, och riskerar att förlora stora summor om GameStop fortsätter kursen uppåt. På torsdag eftermiddag stoppade flera plattformar för aktiehandel handeln med GameStop, som emellertid fortsatte stiga.

– Jag tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet. Det här ifrågasätter ju hur hela börsmarknaden fungerar, säger Mohammed Salih på Aktiespararna till SVT.

– Det här är inte bra för någon. Det förstör förtroendet för börsen och för aktiehandel, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till SVT.

Läs även: Nationalekonom: Håll dig likvid – börsen kan fortsätta falla

Salih och Bratt kommenterade på onsdagen kursutvecklingen för spelbutiken Gamestops aktie, som ökat från 4 dollar den 31 juli förra året till över 350 dollar på onsdagen.

Anledningen till kursökningen är en kampanj på forumet Reddits underforum ”Wallstreetbets”, som går ut på att tusentals småhandlare ska driva upp priset på GameStops aktie.

”Short squeeze” mot Wall Street

Skälet är inte att investerarna på Reddit tror på GameStop. Tvärtom har GameStops aktie valts ut just för att bolagets framtid ser dyster ut. Affärsmodellen med butiker för spel har drabbas hårt av coronapandemins restriktioner, samtidigt som allt fler köper sina spel online.

Detta har gjort att stora fonder och investerare har blankat GameStops aktie, det vill säga satsa pengar på att den ska tappa i värde.

Att blanka en aktie innebär att man lånar aktien och säljer den, med avsikt att köpa tillbaka den när aktien sjunkit. När aktien istället ökar gör blankaren stora förluster, samtidigt som aktien kan öka ännu mer i värde när ett stort antal aktier måste köpas tillbaka.

Det hela kallas för en ”short-squeeze” då det handlar om att de som har så kallat korta positioner, alltså blankat aktien, pressas. Enligt The Guardian är ungefär 71 miljoner GameStop-aktier för närvarande blankade, till ett värde av cirka 4,6 miljarder dollar.

Investmentbolaget Melvin Capital har förlorat 30% av sitt innehav under början av 2021 på felsatsade blankningar, i synnerhet GameStop, rapporterar The Guardian.

– Inlägg på sociala medier om att Melvin Capital är på väg att göra bankrutt är kategoriskt falska. Melvin Capital är fokuserade på att generera högkvalikativa, riskjusterade avkastningar för våra investerare, och vi uppskattar deras stöd, säger en representant för Melvin Capital enligt Bloomberg.

Samtidigt rapporterar flera småhandlare på Reddit om hur de lyckats tjäna pengar på GameStop-rallyt. ”Jag kan nu skriva en check till min mor och hjälpa min syster genom en borreliabehandling” skriver en användare enligt The Guardian.

Elon Musk haussar GameStop

På tisdagen gick miljardären Elon Musk in i GameStop-matchen, med ett inlägg på Twitter där han skrev ”Gamestonk!!” och länkade till reddits forum ”Wallstreetbets”. ”Stonks” är internetslang som ibland används om aktier och finansmarknaden

Läs även: SpaceX sköt upp sin tredje rymdraket på två veckor

Även företag som BlackBerry, Macy’s, AMC och Nokia är föremål för liknande kampanjer från småhandlare på Reddit. Nokia får bland annat stöd av medieprofilen Mia Khalifa, som på onsdagen uppmanade sina 3,4 miljoner twitterföljare att köpa Nokia.

I USA diskuteras om det hela kan utgöra illegal marknadsmanipulation.

– Det här ser verkligen ut som marknadsmanipulation, och jag kan tänka mig att det kan stiga till värdepappersbedrägeri, sade en värdepappersjurist till The Hill.

I en krönika publicerad av Bloomberg varnar Arthur Levitt Jr, tidigare ordförande för United States Securities and Exchange Commission för att köpa GameStop-aktien och går till angrepp mot vad han kallar för ”ryktesspridare”.

”Allmänheten må tycka det är OK med halvsanningar och falska nyheter i sina politiska liv, men finansmarknader måste ha någon som bevakar manipulatörer. Det krävs inte mycket för att skapa ett rykte som indikerar att ett företag är på gång, pumpa upp aktien och sälja den” skriver Levitt Jr, som även påpekar att ”inga nya lagar måste skrivas för att gå på dessa dåliga aktörer — existerande lagar behöver bara verkställas”.

GameStop-köp är ”trumpism” enligt krönikör

Ännu längre går CNN:s redaktör Chris Cillizza som menar att GameStop-rallyt är ett exempel på ”trumpism” i en krönika på torsdagen.

Cillizza konstaterar bland annat att Reddit var en samlingspunkt för Trump-supportrar under valet 2016 och att GameStop-aktien får stöd av Elon Musk, som liksom Trump är mot tech-censur och coronarestriktioner.

Cillizza menar att småhandlare lockas att köpa GameStop-aktier av samma anledning som de lockas att rösta på Trump, nämligen för att ge etablissemanget fingret. ”Att ge någon fingret kan få dig att må bra för stunden. Men det löser ingenting” förmanar Cillizza avslutningsvis.

Miljardären och tech-investeraren  Chamath Palihapitiya försvarade emellertid småhandlarnas agerande i en intervju med CNBC på onsdagen.

– Istället för att ha ”idémiddagar” eller tyst viskade konversationer bland hedgefondernas chefer i Hamptons har dom här ungarna modet att göra det transparent i ett forum, säger Palihapitiya till CNBC.

– Det finns 2,7 miljoner personer på Wallstreetbets. Jag tror att de är lika viktiga som någon fond, fortsätter Palihapitiya.

Aktiehandlar-appen Robin Hood, som använts av småhandlare för att köpa GameStop-aktier, stoppade på torsdagen handeln med den populära aktien, men också med andra aktier som varit föremål för kampanjer på Reddit, som BlackBerry och AMC. Även andra handlare har stoppat handeln med aktier som haussats på Reddit.

Stoppandet av GameStop-köp på olika plattformar följdes av en kraftig nedgång för aktien, som emellertid snabbt vände upp. Här kan du följa GameStop-aktiens utveckling i realtid.

Tidigare har Discord, en plattform för gruppchattar, stängt ned WallStreetBets server på plattformen. Skälet till nedstängningen ska enligt Discord vara ”innehåll som bryter mot våra gemenskapsrelger, inklusive hatiskt språk, hyllande av våld och spridande av desinformation” skriver Business Insider.

Läs även: Därför skakar den globala aktiemarknaden: ”Sämsta starten på ett år sedan 2008”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag