Ytterligare två IS-kvinnor tillbaka i Sverige

Foto: Skärmdump från SVT
  • Fredag 28 jan 2022 2022-01-28
E-post 306

SVERIGE På torsdagen landade två svenska IS-kvinnor med fyra barn på Arlanda efter att ha utvisats från nordöstra Syrien. Kvinnorna är nu misstänkta för krigsförbrytelser, rapporterar SVT.

Enligt SVT:s uppgifter kommer kvinnorna från Västsverige och Skåne. De har suttit fängslade i kurdiska läger fram tills nu. På Arlanda möttes de bland annat av polis, socialtjänst och läkare.

– Kvinnorna har mötts av polis på Arlanda och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter. De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

Kvinnorna har anhållits och är misstänkta för krigsförbrytelser.

Enligt SVT är detta den tredje gruppen av IS-kvinnor som har utvisats från nordöstra Syrien. Sammanlagt åtta kvinnor med barn har nu kommit till Sverige. Flera av kvinnorna är misstänkta för brott men har släppts på fri fot.

Läs även: Berggren: IS-kvinnorna bör välkomnas till ett svenskt Guantanamo

Läs även: Bodström (S) nobbar svenskt Guantanamo: ”Att spärra in folk för att de har åsikter går ju inte”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag