Bodström (S) nobbar svenskt Guantanamo: ”Att spärra in folk för att de har åsikter går ju inte”

Bodström och Berggren. Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 15 sep 2021 2021-09-15
E-post 581

SVERIGE Nyheter Idags krönikör Ronie Berggren tycker att det behövs ett svenskt Guantanamo-fängelse för att spärra in återvändande IS-anhängare.
– Om vi skulle göra det så skulle vi omedelbart få stänga det, säger tidigare justitieminister Thomas Bodström (S) i SVT:s Utrikesbyrån.

Ronie Berggren har länge förespråkat att Sverige skapar ett fängelse – en sorts Guantanamo – för att inhysa återvändande jihadister. Där ska de kunna sitta inspärrade tills det är klarlagt att de inte utgör ett hot mot samhället och inte har gjort sig skyldiga till något brott.

Läs mer: USA-experten: Sverige behöver ett eget Guantanamo

Berggren menar att de IS-kvinnor som nu återvänder till Sverige på så sätt skulle kunna spärras in preventivt.

– Om de har de här fanatiska övertygelserna som vi har sett att kvinnor har i al-Hol och liknande, då måste de hållas fortsatt inspärrade, säger han i SVT:s Utrikesbyrån.

Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister i Göran Perssons regering, ger inte mycket för Berggrens förslag.

– Att spärra in folk för att de har åsikter går ju inte – det är inte brottsligt, om man inte i vissa fall kanske gör sig skyldig till förtal och så vidare, säger han i Utrikesbyrån.

– Om vi skulle göra det så skulle vi omedelbart få stänga det därför att det skulle strida mot Europakonventionen – vi skulle omedelbart bli dömda i Europadomstolen. Så vi kan inte ha människor inlåsta om det inte är så att de kan ställas inför rätta.

Helt fel, säger Ronie Berggren till Nyheter Idag.

– Det handlar inte om att förbjuda åsikter. Problemet med IS-kvinnorna är inte att de har åsikter, utan att de har fanatiska övertygelser som de är beredda att såväl dö som dödas för. Den biten missar han, säger Berggren.

– Men det är det som Guantanamo och liknande fängelser handlar om. Svenskt och europeiskt rättsväsende är uppbyggt för helt andra former av fångar. Normala soldater som krigar med uniformer, lyder under en befälstruktur och inte dödar civila. Jihadister dödar alla som är otrogna, uniformerade eller civila spelar ingen roll. Sådan fanatism är våra system inte byggda för att hantera, men Guantanamo byggdes för att hantera sådant.

– Det missar eller ignorerar Bodström, som inte ens tycks begripa argumenten för Guantanamo. Vilket är svagt av en person som faktiskt var justitieminister.

Berggren säger att det dock kan behövas lagförändringar. I USA kom man runt de juridiska hindren genom att stämpla fångarna som illegala kombattanter.

– Poängen är att detta är ett problem som måste lösas, Bodström erbjuder inga lösningar. Jag anser att man kan göra på två sätt. Antingen stänga gränsen och hålla dessa människor ute, vilket vore ansvarslöst eftersom Sverige har ”skickat” iväg dem. Vi har ett ansvar att ta itu med våra egna fanatiker. Eller så kan man låsa in dem.

Läs även: Ramberg och Strandhäll rasar mot Chang Frick i SVT

Läs även: Beviljade bistånd till migranter och stoppade pengarna i egen ficka

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag