Zara Larssons attack mot Per Gudmundsons hudfärg: ”You are white as fuck”

Enligt artisten Zara Larsson är Per Gudmundson "white as fuck". Foto: Privat / Daniel Åhs Karlsson - Wikimedia Commons
  • Torsdag 16 jul 2015 2015-07-16
E-post

STOCKHOLM Det blev en medial snackis när hiphop-artisten Adam Tensta lämnade Tv4 Nyhetsmorgon i protest mot vad han upplever är ett överslätande av rasism av tevekanalen. Detta fick Gudmundson att totalsåga Adam Tensta och nu ger sig Zara Larsson in i debatten. – You are white as fuck, skriver hon på Twitter till Gudmundson.

Den svenska hiphop-artisten Adam Tensta valde att lämna TV4 Nyhetsmorgon i protest på torsdagen och händelsen blev en snackis i sociala medier. Bakgrunden är att TV4 tidigare låtit Louise Andersson Bodin från Värmland vara med i Nyhetsmorgon, en tjej som även sagt nedsättande saker om färgade människor. Men trots att Andersson Bodin flera gånger bett om ursäkt och bedyrat att hon inte har rasistiska åsikter har kritiken mot TV4 varit stor.

Lämnade TV4 Nyhetsmorgon i direktsändning

Samtidigt har inte TV4 inte bett om ursäkt för att de bokat Andersson Bodin och det är detta som Adam Tensta reagerade kraftigt emot när han helt sonika lämnade Nyhetsmorgon mitt under direktsändning. Men dramatiken slutade inte där, senare på torsdagen publicerade Svenska Dagbladet en ledare av Per Gudmundson med rubrik ”Låt Adam Tensta gå!”. Och Gudmundson är inte nådig i kritiken mot Adam Tensta.

”Adam Tenstas incitament är i alla fall givet. Debattartikeln och protesten i tv sammanfaller tidsmässigt med lanseringen av nya albumet ”The Empty”. En påstådd svensk rasism passar väl in i den populärkulturella mall som hiphopen direktöversatt från ett USA som har helt andra problem”, skriver Gudmundson i sin ledare.

Zara Larssons attack: ”You are white as fuck”

Efter att Gudmundson gav sig in i debatten om rasism fick han själv mothugg från artisten Zara Larsson, även känd för sitt feministiska engagemang. På Twitter går Larsson ut stenhårt och kritiserar Gudmundsons vita hudfärg med anledning av ledartexten på Svenska Dagbladet.

Men det stannar inte vid antirasistisk kritik mot Gudmundsons hudfärg. I ytterligare en dräpande känga skriver Larsson att ”jag tycker inte du har åsiktsföreträde när det kommer till rasism och hur man ska känna. Tv4 gjorde fel punkt slut”.

När Nyheter Idag kontaktar Per Gudmundson står han fast vid sin vita hudfärg trots kritiken från Zara Larsson. Han berättar att det inte är första gången han möter kritik för sin hudfärg, även ett gäng nazister ska ha tyckt att han har fel färg på skinnet.

– Ja, jag är vit, precis som Zara Larsson säger. Det är inte första gången det uppfattas som ett problem. En gång, när jag skrev tämligen elakt om en nazistisk demonstration i Vasaparken i Stockholm, kom det anonymt en tub brun-utan-sol i postboxen. Nassarna tyckte uppenbarligen att jag hade fel hudfärg. Jag tycker det är komiskt, förklarar Gudmundson till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har sökt Zara Larsson för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag