Filmkonsulenten väljer att slå mot psykiskt sjuka

Baker Karim och Ann Heberlein. Foto av Frankie Fouganthin, montage av Nyheter Idag.
  • Torsdag 14 jan 2016 2016-01-14
E-post 938

SVERIGE I debatten som följt efter Nyheter Idags avslöjande av hur Dagens Nyheter valt att mörka omfattande sexövergrepp under festivalen We are Sthlm i somras har tongångarna ibland gått höga. I Expressen publicerades igår en debattartikel av universitetslektorn i etik Ann Heberlein, där hon ifrågasatte den våg av texter som menar att allt handlar om kön, inte om kultur. Filmkonsulenten Baker Karim vid Svenska filminstitutet (SFI) valde att angripa henne med nedsättande kommentarer om hennes psykiska hälsa.

Ann Heberlein har varit väl synlig i medierna i flera års tid, och att hon är bipolär är ingen hemlighet. Hon har själv skrivit om det inte minst i boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. När hon nu skriver en debattartikel som filmkonsulent Baker Karim inte håller med om avfärdar han henne med orden ”Någon borde medicinera henne”.

Baker Karim är ansvarig för 40 miljoner kronor i filmstöd varje år och har framför allt gjort sig känd för att driva identitetspolitiska mångfaldhetsprojekt inom SFI, där kön och hudfärg är det viktiga. Dagens Nyheter nämner i en artikel den ”lesbiska actonkomedimusikalen” Dyke Hard: ”Dyke hard, som beviljades 1,85 miljoner kronor i stöd av Baker Karim, har en symbolisk laddning i debatten om Filminstitutets fokus på identitet. Den har kallats en mångfaldsorgie. Den har också avfärdats som ett internt kompisprojekt som inte hör hemma på bio. Publiksiffrorna är blygsamma. 1 890 personer har sett filmen.”

Nyheter Idag har talat med Karims chef Kristina Börjesson.

Hur ser SFI på att en filmkonsulent uttalar sig så? Att förminska någon med en psykisk sjukdom på det här sättet?

– Det är väldigt viktigt hur vi representerar vår organisation och vi tar allvarligt på det här och diskuterar det internt. Vi har haft samtal idag, och det är inget vi låter bara passera.

Det är ganska många som har en diagnos och någon form av medicinering, mig själv inkluderad. Det här känns som ett slag uppifrån.

– Jag kan förstå det, men det här är en reaktion på ämnet. Jag kan förstå att man kan tolka det olika. Därför är det också viktigt för oss att diskutera hur det här kan uppfattas.

Blir det en ursäkt från Filminstitutet?

– Inte som det är planerat. Vi har inte fått någon reaktion från en så stor mängd personer. Skulle vi hamna i det läget får vi diskutera saken.

Nyheter Idag har också pratat med olika företrädare inom Riksföreningen Balans, som är en förening för personer, eller anhöriga till personer, som lider av bipolär sjukdom eller depression. Ingen av dem som vi talat med har uppmärksammat Baker Karims inlägg, men de säger att det låter dumt och att det är något som lär diskuteras framöver på de möten de organiserar.

Nyheter Idag försökte också prata med Baker Karim.

– Jag är inte alls intresserad av att prata med er, säger han och lägger på luren efter att vi presenterat oss.

Vi har utan framgång sökt Ann Heberlein för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag