Manifestation om Kristallnatten utestänger judar i Umeå: “Vidrigt och historielöst”

Publicerad: 05-11-2015   19:36

Gilla artikeln:

Nyheten om att judar inte bjöds in till manifestationen väcker känslor. Foto: Faksimil Totalt Umeå / Facebook
Nyheten om att judar inte bjöds in till manifestationen väcker känslor. Foto: Faksimil Totalt Umeå / Facebook

UMEÅ Arrangörerna bakom en manifestation för att uppmärksamma Kristallnatten valde att inte bjuda in den lokala judiska föreningen i Umeå. Beslutet väcker reaktioner i sociala medier. “Det är direkt vidrigt och historielöst att ha en manifestation för Kristallnatten utan judisk medverkan!”, skriver en upprörd Facebookanvändare.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 är känd som “kristallnatten”, då våldsamma pogromer riktade mot judar i Tyskland ägde rum. Det är en av de mer kända händelserna där nazister förföljde judar och kristallnatten syftar på att egendom ägd av judar förstördes, exempelvis att skyltfönster till butiker krossades.

Trots att Kristallnatten var en pogrom som i princip uteslutande riktades mot judar, har arrangörerna bakom en manifestation i Umeå valt att inte bjuda in den lokala judiska föreningen att närvara. Bakgrunden är att

– Det kan upplevas som en ovälkomnande eller otrygg situation för dem, säger Jan Hägglund till lokaltidningen Totalt Umeå.

Hägglund beskriver för lokaltidningen att det tidigare har hänt att deltagare i manifestationen tagit med sig plakat som jämställer Israels flagga med ett hakkors, genom att sätta ett likhetstecken mellan flaggan och den nazistiska symbolen. Han förklarar även att de inte lyckades förmå personen att ta ner det plakatet.

Nyheten om att judar inte bjuds in till manifestationen väcker starka reaktioner i sociala medier. På arrangörernas Facebooksida rasar upprörda kommentarer om det kritiserade beslutet.

Det är direkt vidrigt och historielöst att ha en manifestation för Kristallnatten utan judisk medverkan! Detta är inte bara ett lågvattenmärke utan under allt förstånd för normala människor som har humanistiska känslor. Ni borde skämmas och alla politiker som närvarar borde sparkas från sina uppdrag”, skriver Facebookanvändaren Staffan Aronsohn.

Vänligen notera
Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar INTE kommentarsfältet. Du är som kommentatör helt ansvarig för det du skriver.

MER FRÅN NYHETER IDAG

SENASTE NYTT

Annons