10 miljoner vill migrera till Sverige: ”Rimligt antal”

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 5 jun 2023 2023-06-05
E-post

Omkring tio miljoner människor som idag är bosatta i i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till Sverige om de gavs möjlighet enligt en ny studie av tre svenska forskare, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är kul att Sverige är så populärt, samtidigt som det inte är extremt många om man ser till hur många människor som finns i världen. Det är ett ganska rimligt antal, säger OIle Hammar, nationalekonom och forskare på Institutet för näringslivsforskning (IFN) och Institutet för framtidsstudier.

Studien utgår från den världsomfattande studien Gallup World Poll (GWP), som intervjuar människor i fler än 160 länder om deras åsikter, levnadsförhållanden och beteenden. En av frågorna var om de vill migrera permanent till ett annat land, och i så fall vilket.

Sammanlagt omkring 1 miljard personer från låg- och medelinkomstländer svarade ja på den frågan, och de mest populära länderna att flytta till är USA, Kanada och Australien. Bland EU-länderna är Tyskland, Frankrike och Spanien de mest åtråvärda destinationerna.

Sverige kommer på 21:a plats totalt och på 6:e plats bland EU-länderna, och Sverige har blivit en något mer populär destination under den undersökta perioden 2016 – 2021 jämfört med den föregående perioden.

– Vi ser att Sverige har ökat i popularitet, men det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara så att det dröjer innan förändringar i migrationspolitiken får någon effekt. Eller att de påverkar hur många som faktiskt kommer men inte hur många som vill hit, säger Olle Hammar.

Hälften av de som angett att de vill flytta till Sverige kommer från fem länder: Kina, Iran, Turkiet, Irak och Ryssland.

Läs även: Migrantkaos – då inför Italien undantagstillstånd

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag