13-årig tjej lurades i världens kanske elakaste prank i direktsänd TV

Den unga sångerskan lurades att hon skulle få återse sin mamma i direktsändning. Foto: Faksimil Youtube
  • Torsdag 14 maj 2015 2015-05-14
E-post 26

KAMBODJA Att pranka folk i TV är ett populärt fenomen. Det är dock lätt hänt att det hela går för långt. På bästa sändningstid lurade kambodjansk TV en tonårig flicka att hon skulle få träffa sin försvunna mamma i direktsändning – något som i själva verket inte var fallet.

Att pranka någon, att spela någon ett spratt, har människor antagligen gjort sedan urminnes tider. I och med att vi fick massmedier flyttade de bästa skämten snabbt in i vardagsrummets apparater och när Internet introducerades kunde vem som helst plötsligt bli roligast i världen.

För att kunna synas i mediebruset tar människor således till allt mer drastiska knep för att kunna lura intet ont anande medmänniskor på diverse spektakulära vis – dock kan det hela lätt gå överstyr.

Detta var också precis vad det gjorde i kambodjansk TV i söndags när programledaren för den populära showen Penh Chet Ort, Vare sig du gillar det eller inte, krossade hjärtat på en 13-årig flicka i direktsändning.

I showen, som sändes i kanalen MyTV, som i sin tur ägs av det av svenska MTG startade medieföretaget CTN, intervjuas tonårssångerskan Autumn Allen av två skrattande programledare.

Då programmet var en mors dag-special lovar man att Autumn under sändningen ska få träffa sin mamma, som hon inte sett sedan hennes pappa tog med sig henne till Kambodja från USA för sex år sedan.

– Hon höll mig och kysste mig och sa att hon alltid skulle älska mig, berättade den gråtande tonåringen kort innan hennes mor skulle göra entré.

Men i stället för modern kliver den kambodjanske dragshowartisten Chuop Rolin upp på scen. Programledarna jublar, publiken applåderar lite osäkert och den unge Autumn står helt tyst.

– Vad tänker du nu? Trodde du verkligen att det här var äkta, skrattar en av programledarna och tittar på Autumn.

Med ett nervöst skratt svarar hon att hon inte riktigt visste.

Krävde en offentlig ursäkt

När det kontroversiella klippet nådde Youtube och andra sociala medier gick folk i taket. Det har kallats osmakligt och hjärndött, och man har även krävt att kanalen ska be om ursäkt.

– Det var dumt, hjärndött och hjärtlöst av producenten att bara leka med en 13-årings känslor och hjärta på det där viset, skrev den politiske aktivisten Virak Ou på sin Facebooksida.

Sett till inläggen som Autumn skrivit på sin egen Facebooksida verkar hon dock ta händelsen med mer ro än vad man gjort på sociala medier. Hon förklarar att hon förvisso saknar sin mamma men att hon ändå trivs i Kambodja med sin pappa.

– Jag försökte kontakta min mamma flera gånger efter att vi flyttat till Kambodja, men hon bytte bara telefonnummer, berättade hon för Phnom Penh Post.

Tevekanalen har dock givit med sig och programledarna har personligen bett om ursäkt till Autumn.

Nedan kan ni se hela inslaget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag