13 åtalas för våldsamt upplopp i Malmö

Bild: Faksimil Twitter
  • Torsdag 6 maj 2021 2021-05-06
E-post 242

MALMÖ Tolv män och en kvinna har åtalats för inblandning i de våldsamma upploppen som utbröt i samband med en planerad koranbränning i Malmö i slutet av augusti. Några av dem är utländska medborgare men riskerar inte utvisning även om de döms för brotten.

Tre av personerna åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp och tio för våldsamt upplopp. Upploppen skedde runt Amiralsgatan i Malmö den 28–29 augusti förra året.

”Det våldsamma upploppet startade efter en planerad manifestation där det aviserats att en koranbränning skulle ske. Manifestationen förhindrades men rykten och missnöje med polisens hantering ledde till att människor samlades kring Amiralsgatan”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Trots stora insatser från polisen och andra företrädare från samhället för att lugna stämningen kom situationen att eskalera i ett våldsamt upplopp med omfattande skadegörelse och stenkastning mot polisen. Sedan tidigare är åtta personer dömda för delaktighet i upploppet och nu åtalas ytterligare 13 personer, säger åklagaren Tomas Olvmyr enligt pressmeddelandet.

15 poliser skadades under upploppet. Därutöver orsakades materiella skador för flera miljoner. Bland annat skadades ett 20-tal polisbilar.

Samtliga åtalade har utländskt klingande namn och några av dem är också utländska medborgare. Tomas Olvmyr har dock inte yrkat på utvisning för någon av dem.

– Straffvärdet är för lågt och jag har inte kunnat bedöma att det finns en konkret återfallsrisk avseende någon av dem i den här typen av brottslighet, förklarar han för Nyheter Idag.

Läs även: Molotovcocktails och rörbomber mot polis under korankravallerna i Malmö

Läs även: Nya Arvikapartiet får stöd av Allard: ”Vi är varken höger eller vänster”

Läs även: Ung vänster får behålla bidrag: ”Vi menar att kommunism aldrig har existerat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag