150.000 kronor till Expo för att utbilda Botkyrkaelever i antirasism

Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Tisdag 11 mar 2014 2014-03-11
E-post 0

Inga rasistiska och främlingsfientliga glåpord och argumentationer ska få förekomma i Botkyrkas skolor inför EU-och riksdagsvalen. Det har Botkyrka kommun söder om Stockholm satt som mål och gett stiftelsen Expo 150.000 kronor för att lära högstadie- och gymnasieelever att uppträda antirasistiskt.

– Som rektor har jag ansvaret att fostra goda samhällsmedborgare oavsett om det är valår eller inte, kommenterar Tumba gymnasiums rektor Alf Solander till tidningen Södra sidan.

Botkyrka strax söder om Stockholm är en invandrartät kommun med många spänningar. Inför EU- och riksdagsvalen vill kommunledningen se till att rasistisk och främlingsfientlig argumentation inte förekommer. Därför ger man stiftelsen Expo 150.000 kronor för att lära högstadie- och gymnasieeleverna att uppträda antirasistiskt.

Enligt kommunbeslutet ska skolor ”med ett uttalat behov av stöd i att hantera främlingsfientlighet och rasism” prioriteras rapporterar tidningen sodrasidan.se.

Det väckte stor uppmärksamhet när 25,6 procent av nioendeklassarna i Falkbergsskolan i Botkyrka i skolvalet 2010 röstade på Sverigedemokraterna. Men det har inget med främlingsfientlighet att göra menar skolans rektor Susanne Englund.

– Jag upplever inte alls att främlingsfientlighet är ett problem i vår skola idag, säger hon till tidningen.

Tumba gymnasiums rektor Alf Solander ifrågasätter varför antirasismutbildningen ska genomföras just i anslutning till valen.

– Jag som rektor har jag ett ansvar att fostra goda samhällsmedborgare helt oavsett om det är valår eller inte, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag