16-åring häktad för mordbranden i Nässjö: ”Personen var vid liv när branden startade”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 5 feb 2021 2021-02-05
E-post 604

NÄSSJÖ En 16-åring har häktats misstänkt för mord och grov mordbrand efter branden i en villa i Nässjö tidigare i veckan, där en kropp hittades sönderbränd. Kroppen tros tillhöra den kvinna som bodde i huset, och enligt uppgifter hade hon trakasserats av ungdomar i flera år.

Det var på måndagskvällen som en kraftig brand utbröt i en villa i Anneberg i Nässjö kommun. Efteråt hittades en kropp i bostaden, och åklagaren Heléne Thomasson har sagt att det troligen rör sig om den kvinna som bodde där.

Sajten Jnytt rapporterar att kvinnan var 68 år gammal och hade i många år trakasserats av ungdomar. Bara några timmar före branden hade hon larmat 112 om att ungdomar höll på och trakasserade henne.

Jnytt har pratat med en kvinna som växt upp i samhället och som berättar att barn och ungdomar tyckte om att jävlas med kvinnan.

– Det var den där typen av ungdomar i 14-15-årsåldern, eller yngre, som på en helg kunde slå sönder en ruta på skolgården och göra busstreck hemma hos folk, säger kvinnan.

– Hon var inget problem själv, var inte på något sätt otrevlig eller läskig som man ibland kan uppfatta vuxna när man är barn. Men hon blev en måltavla för unga människor som skulle busa.

På tisdagskvällen anhölls tre ungdomar misstänkta för mord och grov mordbrand. Två av dem släpptes senare på fri fot då misstankarna mot dem hade försvagats. Den tredje ungdomen, en 16-åring skriven i Örebro, häktades på fredagen misstänkt på sannolika skäl för mord och grov mordbrand.

– Jag begär honom häktad för att han inte ska kunna påverka utredningen, säger Heléne Thomasson i ett pressmeddelande.

Till Nyheter Idag säger åklagaren att 16-åringen förnekar brott.

En fjärde person som är under 15 år figurerar också i utredningen och kan ha varit inblandad i brottet.

– Det vi har i nuläget är att de här ungdomarna har satt sig på platsen för tidpunkten för de här gärningarna, och de uppgifterna vi har just nu är att det är fråga om en anlagd brand, säger Thomasson.

– De har faktiskt vidgått i sina egna förhör att de har varit på platsen eller vid platsen vid tidpunkten för de här gärningarna.

Har de vidgått något mer?

– Inget som jag kan gå ut och kommentera just nu.

Thomasson uppger att man fortfarande inte har lyckats identifiera kroppen, som hon beskriver som svårt sönderbränd.

– Men i nuläget är det ingenting som tyder på att det skulle vara någon annan än kvinnan som är boende i fastigheten, säger åklagaren.

Thomasson berättar att ytterligare förhör kommer att hållas framöver. Tekniska spår ska analyseras. Vidare ska brandorsak, dödsorsak och kroppens identitet fastställas.

Finns det tecken på att hon har utsatts för våld?

– Inte som jag kan uttala mig om i dag. De uppgifterna vi har fått, som bara är preliminära än så länge, är att den personen var vid liv när branden startade.

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag