17-årig pojke i Skåne döms för sexövergrepp mot lillasyster

Poliser som arbetar. Bilden är taget vid ett annat tillfälle. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 13 jun 2017 2017-06-13
E-post 354

HELSINGBORG En 17-årig pojke i Helsingborgstrakten dömdes igår till ungdomsvård för att vid upprepade tillfällen ha utsatt sin två år yngre lillasyster för sexuella övergrepp.

Enligt åtalet utfördes övergreppen vid ett flertal tillfällen från augusti 2014 fram till september ifjol. Pojken, som vid tidpunkten för första brottet var 15 år gammal, smög sig in i sin systers sovrum när hon låg och sov och smekte henne på rumpan och brösten.

Över tid eskalerade övergreppen och den idag 17-årige pojken har i polisförhör bekräftat flera av de detaljer som hans lillasyster berättat om. Bland annat har han erkänt att han fört in sina fingrar i sin lillasysters underliv och vid ett tillfälle, när flickan hunnit fylla 15, även förde in sin penis och genomförde ett samlag. Enligt egen utsago genomförde han de sexuella gärningarna i tron att lillasystern låg och sov och därför inte märkte vad han gjorde med henne.

Flickan har berättat att hon i samband med övergreppen låtsades sova och att hon var för rädd och chockad för att våga säga ifrån. Till slut, i september ifjol när flickan hunnit fylla 15 år, berättade hon om vad hennes storebror utsatte henne för för en kompis. Kompisen uppmanade henne att prata med en vuxen och flickan valde då att berätta om övergreppen för sin vuxna halvsyster som i sin tur slog larm.

Kammaråklagare Linda Seger ville få 17-åringen dömd för våldtäkt mot barn, våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn. Domstolen nöjde sig emellertid med att döma honom för endast sexuellt övergrepp mot barn. Anledningen till det är bland annat att flickan själv berättat att hon varit vaken när övergreppen utfördes, att hon inte fick ont av dem och att de inte innehöll ”några förnedrande eller förödmjukande inslag”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag