17-årige Abdirahman ägde stort i Opinion Live – Nu tokhyllas han på Twitter

Abdirahman gick rakt genom teverutan. Foto: Faksimil svtplay.se samt Twitter
  • Fredag 17 mar 2017 2017-03-17
E-post 1137

GÖTEBORG Abdirahman Mohammed Ahmed från Vaggeryd gick rakt genom teverutan när han mötte sin före detta styrelsekollega Jakob Öster i Unga Feminister i Opinion Live för att debattera Paolo Robertos bröstskämt i direktsändning. ”Abdi min broder vilken kung du är”, lyder en av flera hyllande kommentarer på Twitter.

Under onsdagen kunde Nyheter Idag berätta att 17-årige Abdirahman Mohammed Ahmed tvingades lämna sin plats i styrelsen för Unga Feminister efter att han skrivit en debattartikel där han argumenterar för att man ska fokusera på problem som hedersvåld och hårdare straff för våldtäkter istället för att uppröras av Paolo Robertos bröstskämt.

När Nyheter Idag talade med Abdirahman förklarade han att problem som hedersvåld och liknande inte är något som diskuterades i Unga Feminister.

– Nä, dom har inte tagit upp det här. Det är ganska sorgligt att de inte gör det. Jag trodde att det var sådant de engagerade sig emot. Istället var det väldigt mycket, ”first world problems”, alltså i-landsproblem. Det var väldigt mycket sådana där icke-problem som egentligen inte är problem, sade han då till Nyheter Idag.

Och samma inställning hade Abdirahman när han stod på sig i SVT Opinion Live i debatt mot sin före detta styrelsekollega Jakob Öster. Han menar att Robertos bröstskämt ska tas på allvar, men passade samtidigt på att skoja till det lite själv.

– Även vi feminister kan fokusera på två saker samtidigt, likt Paolo Roberto.

Där bryter programledaren Belinda Olsson in och poängterar att Öster faktiskt skämtade till det.

– Absolut. Feminister kan vara roliga, kontrade Öster och fortsätter sedan sin argumentation.

– Men vi kan fokusera dels på sexistiska skämt och hur den strukturen tar sig uttryck. Vi kan också fokusera på hedersproblematik, vi kan fokusera på våldtäkt, vi kan fokusera på många saker samtidigt. Det är därför vi är en feministisk rörelse.

I samma debatt deltog även den liberala ledarskribenten Malin Lernfelt och ordföranden i organisationen Män för jämställdhet Louis Lineo. Abdirahman får medhåll från Lernfelt, men Lineo är däremot djupt kritisk till Paolo Robertos skämt och menar att sexistiska skämt kan leda till våldtäkt.

Lineo förklarar att man måste vara försiktig med hur man skämtar, något som Abdirahman inte håller med om. Istället menar Abdirahman att ett skämt skadar ingen.

– Skulle du tåla ett rasistiskt skämt? frågar då Lineo.

– Ja, för att det skadar inte mig liksom. Jag skulle skämta tillbaka, mycket värre också. Jag kan mycket värre skämt, replikerar 17-årige Abdirahman självsäkert.

Och efter det svaret hyllas Abdirahman på Twitter. Efter programmet talade Nyheter Idag med den nya tv-kändisen och han berättar att det var en ovanlig upplevelse att vara med i direktsändning.

– Jag var lite nervös i början, men när man väl kommer in i det så var det okej.

Har du fått några förfrågningar om att gå med i något annat parti?

– Jag har fått ett, men jag vet inte om jag ska fortsätta med politik, säger han. Nedan har Nyheter Idag listat några av hyllningarna på Twitter till Abdirahman efter kvällens insats i Opinion Live.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag