17-åring försökte våldta kvinna anställd på asylboende

Genrebild.
  • Måndag 27 nov 2017 2017-11-27
E-post 692

SVERIGE En 17-årig asylsökande från Afghanistan har dömts för våldtäktsförsök mot en av personalen på ett asylboende i Malmö. Vittnesmålen pekar dock på att våldtäktsförsöket föregåtts av  ett flertal händelser som borde ha rest tydliga varningsflaggor.

Den asylsökande pojken Samir, som enligt domen skall ha varit 16 år då våldtäktsförsöket skedde, kom enligt samma dom till Sverige från Afghanistan på hösten 2015. Brottsoffret beskriver honom som ”en vilsen och arg man” som hade svårt att ty sig till de vuxna och personalen. Hon beskriver dock hur hon fått god kontakt med honom, men att hans beteende senare ändrats till att vilja kramas och ta henne på rumpan. Han hade kallat henne ”mamma habibi”.

Föreståndaren för boendet, HVB Vivere i Malmö, Eva Kess, berättar enligt domen att det tidigare varit incidenter med annan kvinnlig personal, och vissa hade uttryckt att han hade dragit ned dem i soffan. På grund av detta gjordes en riskbedömning, och det bestämdes att man som kvinna inte skulle gå ensam till övervåningen, och inte vara ensam kvar på boendet. Om något skulle hända på natten, när det bara är en person ur personalen på boendet, skulle man som kvinna inte gå ut[ur den låsta sovdelen] utan vänta in manlig personal.

På kvällen den 23 november 2016 hade brottsoffret gått och lagt sig när hon hörde ljud utifrån och gick för att se vad som pågick. Hon hade då mött Samir och sagt till honom att sluta springa omkring. Han tog då tag i hennes arm, vred om den och tog hennes nycklar som ledde till säkerhetsdörren till personalavdelningen, ytterdörrar med mera. Han sprang runt och öppnade dörrar och härjade, vilket fick BO att återvända till personalrummet i väntan på att han skulle lugna ned sig. I sovdelen befann sig dock Samir.

Hon sade till honom att lämna ifrån sig nycklarna och gå därifrån, men han ville pussas och efter lite knuffar fram och tillbaka hamnade de på sängen där han satte sig grensle över henne och höll fast hennes armar. Han slickade henne i ansiktet och upprepade flera gånger att han skulle döda hennes sambo och gifta sig med henne. Han tog henne på benen och kom upp under nattlinnet till troskanten med handen. Hon lyckades slå bort honom.

Men återigen greppade han henne om kroppen och låste armarna mot kroppen. ”Bara kyssas, kiss, kiss” sade han och slickade henne i ansiktet. Hon hade blåmärken och rivmärken och visste inte vad hon skulle göra. Då knackade det på dörren. Det var en annan boende, Mohammad, som ville ha juice och därför behövde nyckel. Detta fick Samir att komma av sig. Enligt kvinnan sade hon till Samir att gå ut, och ”då var Samir som en åttaåring, satte sig på en kontorsstol och åkte runt.” Mohammad fick iväg Samir varpå kvinnan låste om sig och duschade. ”Hon hade blivit slickad, hade hans saliv i ansiktet och haft en annan persons händer på sig överallt som hon inte hade godkänt.”

Nästa morgon berättade hon om vad som hänt för resten av personalen, vilket ledde till att händelsen polisanmäldes. Redan samma dag kom polisen och tog bilder på hennes blåmärken på armarna. Hon mådde mycket dåligt efter händelsen och var sjukskriven på hel- eller deltid under åtta månader.

Samir har förnekat att något inträffat, och menar att han inte gjort något fel.

Tingsrätten konstaterar att målsägandes uppgifter är trovärdiga och har stöd av vittnen, medan Samirs förnekanden tilldöms ringa värde. Samir döms till 70 dagars ungdomstjänst och skall även betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till kvinnan, pengar som han uppenbarligen inte har.

Efter våldtäktsförsöket flyttades Samir till ett annat boende, men efter en knapp månad sades platsen upp ”med anledning av att han uppträtt hotfullt mot boendepersonal”. Han placerades då på nytt på HVB Vivere.

Boendet ägs av HVB Vivere AB vars VD är Michael Magnusson. Han var en av undertecknarna till ett upprop i Aftonbladet tidigare i år, som syftade till att alla utvisningar till Afghanistan skulle stoppas. HVB Vivere nämndes även i Helsingborgs Dagblad bara en dryg vecka efter våldtäktsförsöket, men då handlade det ”bara” om ett antal sönderslagna fönsterrutor. Michael Magnusson skyllde då på att ”flera av killarna nyligen hade varit på Migrationsverket och fått negativa besked.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag