17-åring i Hässleholm döms för mord på hemlös man

Resecentrum i Hässleholm. Foto: Hässleholms kommun
Resecentrum i Hässleholm. Foto: Hässleholms kommun
  • Torsdag 15 jun 2017 2017-06-15
E-post 24

HELSINGBORG En 17-årig pojke dömdes idag till fyra års sluten ungdomsvård för mordet på en 50-årig tysk hemlös man i Hässleholm förra året. Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrade därmed tingsrättens dom som friade pojken, skriver HD.

Det var kvällen den 9 augusti förra året som den 50-årige mannen hittades död, knivmördad, på den inglasade gångbron över spåren vid resecentrum i Hässleholm. Mannen, som gick på kryckor, hade anlänt med ett tåg till stationen vid halv tio-tiden. En timme senare låg han död på golvet.

– Han brukade hålla till på resecentrum och många människor som trafikerade där kände igenom honom, berättade polisens presstalesman Robert Loeffel för Fria Tider i augusti förra året.

Ganska snart fattades polisen misstankar mot en 17-årig pojke med invandrar­bakgrund som var känd sedan tidigare för flera brott. 17-åringen greps och anhölls misstänkt för rån och mord.

Men det fanns inga vittnen till mordet och heller ingen teknisk bevisning som knöt honom till brottet. De kläder som pojken ska ha haft på sig under mordkvällen, mordvapnet och även hans mobiltelefon har inte återfunnits. Därför friades pojken av tingsrätten.

Men hovrätten har gjort en annan bedömning och menar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det är 17-åringen som är mördaren. Han syns på övervaknings­bilder från brottsplatsen den aktuella kvällen och har även erkänt mordet för flera personer. Han ska dessutom ha uppmanat sin flickvän att radera alla deras kontakter från sin mobiltelefon samt hotat döda henne.

Den 17-årige pojken döms därför till fyra års sluten ungdomsvård för mord, narkotikabrott, olaga hot, rån och övergrepp i rättssak. Om han istället varit vuxen hade han dömts till 14 års fängelse, skriver hovrätten i sin dom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag