170 tagna som gisslan under terrordrama i Mali

Foto: Youtube
  • Fredag 20 Nov 2015 2015-11-20
E-post 5

MALI Omkring 170 människor togs under fredagsmorgonen som gisslan på Radisson Blu Hotel i Malis huvudstad Bamako. Gisslantagarna uppges vara beväpnade islamistiska terrorister.

Terroristerna skrek ”Allahu akbar” (Allah är stor) och andra muslimska stridsrop på arabiska medan de stormade in i hotellet beväpnade med skjutvapen och granater. Enligt AP var 140 av dem i gisslan hotellgäster och 30 anställda på hotellet.

Huffington Post rapporterar att flera ur gisslan frigavs sedan de bevisat att de kan citera Koranen utantill. TV-bilder från Mali visade hur flera av de frigivna sprang från hotellet och togs om hand av beväpnade poliser eller säkerhetspersonal.

Framåt klockan ett på eftermiddagen uppgav Sky News att åttio ur gisslan frigivits, det talades då också om att minst tre personer dödats i samband med terrordramat. Strax därefter inledde polisen en stormning av hotellet, uppgav samma TV-kanal.

Radisson Blu Hotel i Bamako är ett lyxhotell som västerlänningar som bor eller verkar i Mali ofta väljer att bo på. Enligt kinesiska medieuppgifter är många av hotellgästerna kineser.

Den franska regeringen har kopplats in i terrordramat efter uppgifter om att det bodde flera fransmän på hotellet. Enligt Air France fanns tolv av deras anställda på hotellet när dramat inleddes under morgonen, men de uppges nu vara i säkerhet.

Det är ännu oklart vilken terrorgrupp som ligger bakom attacken, men det spekuleras i att det är en lokal terrorgrupp kopplad till den pågående konflikten i Mali och som inte har med Islamiska staten att göra. Anledningen är bland annat att terroristerna tagit och frigivit gisslan, något som IS inte brukar göra.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag