20-årig ensamkommande afghan åtalas för mord på 69-årig kvinna – hade sexuell relation

Foto: Polisen
  • Fredag 11 okt 2019 2019-10-11
E-post

KIL Den 27 juni mördades en 69-årig kvinna i värmländska Kil. Nu åtalas en 20-årig migrant för mordet. Av utredningen framgår det att de två hade en sexuell relation, rapporterar GT.

Kvinnan, som var engagerad i en förening för asylsökande, hade varit migrantens lärarinna men över tid utvecklades relationen till något helt annat.

– Det där började sommaren 2018, det sexuella, berättar 20-åringen i förhör.

I ett av polisförhören frågar polisen vilken roll har den mördade kvinnan har haft i mannens liv.

– Ja, lärare först. Först och främst. Och sen så, ja, en sexuell relation, svarar mannen.

Under 2018 och 2019 träffades de två regelbundet, men migranten var orolig för vad som skulle hända om sanningen kom ut. När han träffade kvinnan på kvällen den 27 juni valde han att ta hennes liv.

– Vi kramades och pussades sedan sade vi några meningar och då blev jag rädd och gjorde så här, jag tog hennes huvud och sedan så vred jag bara och sedan så ströp jag, berättar mannen i förhör.

Den mördade kvinnan var engagerad i hazarer, en minoritetsgrupp i Afghanistan och Iran. Ett vittne berättar för polisen hur engagemanget utnyttjades av hazarerna som enligt vittnet är åldersfuskare.

”Hazarerna som kommit till Sverige och bland annat Kil är i åldrarna 18-25 år men i papperen är de under 18 år.”

”Vittnet anser att hazarerna som bott vid ett boende har utnyttjat kvinnan och kallat henne mormor. Utnyttjandet har bestått i att den mördade kvinnan kört dem i bilen när de ringt henne, hon har hjälpt dem med läxor och vittnet vet att kvinnan har städat och tvättat kläder åt (en av dem) när denne bott hos henne. Kvinnan ville göra det så det var egentligen inget konstigt med det, men vittnet menar att hon utnyttjades i överkant för att hon var så snäll och hjälpsam.”

Vittnet berättar också att han av hazarer fått veta om hur de tagit sig till Sverige.

”De sitter under psykisk press när de befinner sig i Sverige och de har insikt om att de när som helst kan skickas till Afghanistan. När de anlänt till Sverige har många ljugit om att de kommer från Afghanistan men oftast kommer de från Iran”, står det i polisförhöret.

Kammaråklagare Cecilia Aronsson väckte åtal mot 20-åringen på fredagen. Där yrkar hon på att han ska utvisas och förbjudas att återvända.

Mannen har sökt asyl i Sverige men fick avslag för snart två år sedan. I förhör har han haft tolkbehov på dari, ett språk som talas i Afghanistan. Han uppger att han vill skickas tillbaka till Afghanistan eftersom att hans föräldrar kommer därifrån. I förhör framkommer att han uppgett sig komma från Iran, där många afghanska hazarer bor.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag