20 ihjälskjutna i år – vapenvåldet sprider sig i landet

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 4 jun 2019 2019-06-04
E-post 446

Bara i år har 20 personer skjutits ihjäl i Sverige, och polisen säger att vapenvåldet sprider sig till mindre orter när de kriminella gängen etablerar sig över större ytor.

I år har 20 personer skjutits ihjäl i Sverige, medan minst 30 har skadats i drygt 100 skjutningar, rapporterar Sveriges Radio.

De flesta har skjutits ihjäl i Stockholm, men polisen ser också att vapenvåldet sprider sig till mindre städer när de kriminella gängen etablerar sig över större geografiska områden.

– Vi ser ju att där motorvägarna finns, där har vi också kriminella samarbeten, och det har ju att göra med snabbhet och lätthet att ta sig in, säger poliskommissarie Gunnar Appelgren i region Stockholm till SR.

Läs även: Här är polisens nya lista över utsatta områden

Polisen ser exempelvis samarbeten mellan kriminella nätverk i olika städer runt Mälardalen.

– Det finns en triangel som varit stark mellan Stockholm, Eskilstuna och Västerås. Den finns kvar. Men vi ser också kriminella kopplingar ner mot Göteborg och Malmö förstås, säger Gunnar Appelgren.

I Eskilstuna sköts sammanlagt tre personer ihjäl under hösten och Lars Franzell, chef på polisens enhet för grova brott i Eskilstuna, säger till SR att våldet följer samma vägar som narkotikahandeln.

– Kommunikationerna är goda, och de här gör affärer i Mälardalen och söderut i Sverige. De har ofta kontakt med varandra. Ibland är de vänner och ibland fiender, säger Franzell.

År 2018 sköts 45 personer ihjäl i Sverige, och antalet anmälda skjutningar var 306.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag