24 barn försvunna från skolor i Norrköping – kan ha könsstympats eller gifts bort enligt kommunalråd

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Onsdag 11 sep 2019 2019-09-11
E-post 1567

NORRKÖPING 24 barn kom inte tillbaks till skolorna i Norrköping efter sommarlovet. Enligt Norrköpings kommunalråd Kikki Liljeblad (S) kan flera av barnen ha skickats till andra länder för att könsstympas, giftas bort eller uppfostras för att de blivit ”försvenskade”.

– Dels finns det de som fått skyddad identitet under sommaren och flyttat men där registret inte har hängt med. Men det finns också barn som är bortförda för att könsstympas, giftas bort eller pojkar som skickas på ”uppfostringsläger” för att de har blivit försvenskade, säger Liljeblad till SVT Öst.

Förra året saknades 14 elever efter sommarlovet. En del av de eleverna kom tillbaka medan andra fortfarande saknas.

– Vad jag har förstått kommer inte de flickor som gifts bort tillbaka, men flickorna som könsstympas och pojkarna som skickas på ”uppfostringsresor” kommer tillbaka och mår fruktansvärt dåligt, säger Liljeblad, som vill ta till åtgärder.

– Jag har en idé om att kommunen skulle kunna utdöma höga viten när barn olovligen är borta långa tider från skolan. Det finns de som är negativa till det och säger att det ändå inte kommer lösa något men jag vill i det här sammanhanget testa den idén och också höra andras kloka idéer, säger Liljeblad, som också vill samarbeta med polis, idrottsföreningar och myndigheter i frågan.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag