300 gravstenar välta i Solna: ”En sorglig och bedrövlig syn”

Norra begravningsplatsen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: I99pema (CC BY-SA 4.0)
  • Onsdag 16 Dec 2020 2020-12-16
E-post 958

SOLNA Under natten till tisdagen har omkring 300 gravstenar vandaliserats på Norra begravningsplatsen i Solna. Det är andra gången på två veckor som något liknande har skett på kyrkogården.
– Det är ett traditionellt svenskt gravkvarter där människor har legat sedan lång tid tillbaka, säger Svante Borg, chef på Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning.

För en vecka sedan vandaliserades ett 30-tal gravar på kyrkogården. När solen gick upp på tisdagsmorgonen upptäckte personalen att det hade hänt igen men i betydligt större omfattning.

– På kvarteren 17 C och 17 B på Norra begravningsplatsen hade ett stort antal gravstenar välts över ända, närmare bestämt 300 stycken. Det är ju en sorglig och bedrövlig syn att se det här. Det är väldigt tråkigt för alla anhöriga som drabbas, säger Svante Borg.

Båda händelserna har polisanmälts men den första utredningen har redan lagts ned, berättar Borg.

Nu arbetar personalen för att återställa gravarna. Man har också ökat bevakningen kring kyrkogården för att stoppa fortsatt vandalisering.

Då undrar man ju förstås varför någon vill göra på det här sättet.

– Det är en självklar fråga som man ställer sig när man ser förödelsen, men det är också svårt att säga vad det här skulle kunna vara för någonting. Det finns ingen logik för en vanlig bedömning när jag tittar på alla våra omkullvälta gravar. Det finns ingenting som säger att det är en speciell trosbekännelse eller att det finns särskilda symboler eller någonting sådant, säger Svante Borg.

– Det är ett traditionellt svenskt gravkvarter där människor har legat sedan lång tid tillbaka, med en liten mix av olika religioner men framför allt evangeliskt-lutherskt.

Svante Borg vill uppmana de som har sett något misstänkt eller konstigt att kontakta polisen.

Läs även: Kvinnor flydde in i kyrka när man försökte köra på dem

Läs även: Kommunistiska partiet startar avdelning i Bollnäs

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem och hjälp oss att fortsätta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag