Minst 38 döda i orkanen Harvey

  • Torsdag 31 aug 2017 2017-08-31
E-post 0

USA Minst 38 människor har nu omkommit till följd av orkanen Harveys härjningar i främst delstaten Texas. Det rapporterar New York Times.

De flesta av dödsoffren uppges ha drunknat, flera av dem i sina bilar eller andra fordon när de överraskats av vattenmassorna eller chansat och försökt ta sig fram på översvämmade vägar. Andra har dödats av nedfallande träd eller av elchocker från trasiga elledningar.

Dödstalet väntas dock inte komma i närheten av antalet offer för orkanen Katrina 2005, då omkring 1 800 människor omkom. Myndigheterna letar igenom översvämmade hus i i synnerhet Houstonregionen för att se om det finns människor i behov av hjälp.

Omkring tusen hem i Texas uppges vara förstörda och 50 000 har vattenskador eller andra skador. Drygt 32 000 människor har evakuerats till nödbostäder som i många fall består av en enkel bädd i en mäss- eller idrottshall.

Men mitt i all död och förödelse finns det positiva nyheter, skriver AP.

– Vi har goda nyheter, säger meteorologen Jeff Lindner verksam i hårt drabbade Harris County.

– Vattennivåerna sjunker, konstaterar han.

Samtidigt är faran inte över. Lindner varnar för att vattennivåer långt över det normala i många vattendrag kan fortsätta vålla översvämningar de kommande dagarna.

Harveys ihärdiga regnande fem dagar i rad gav mer än 1 300 millimeter nederbörd, det är det kraftigaste skyfall som någonsin uppmäts i det kontinentala USA.

Såväl USA:s president Donald Trump som vicepresidenten Mike Pence har besökt de orkandrabbade områdena i Texas. Trump under tisdagen och Pence under torsdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag