4 av 10 socialdemokrater vill förbjuda kränkande demonstrationer

Bild: NKPG News/Niklas Luks/Adriel.seb/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 28 apr 2022 2022-04-28
E-post

40 procent av de som röstar på socialdemokraterna vill förbjuda kränkande demonstrationer, enligt en undersökning från Novus. Det är en högre andel än för något annat parti, och av alla dem som svarat på undersökningen är 28 procent för ett förbud.

28 procent av svenskarna vill förbjuda ”demonstrationer som kan kränka någon person eller grupp” enligt en ny undersökning från Novus.

– Det är faktiskt chockerande många som vill begränsa demonstrationsfriheten tycker jag, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Det är emellertid stora skillnader beroende på kön och vilket parti man sympatiserar med. Bland kvinnor vill 39 procent förbjuda kränkande demonstrationer, medan motsvarande siffra för män bara är 18 procent.

Den enskilda grupp där flest vill förbjuda kränkande demonstrationer är emellertid socialdemokrater. Bland S-röstarna vill hela 40 procent förbjuda kränkande demonstrationer, att jämföra med 27 procent av de som röstar på Moderaterna, 23 procent av de som röstar på Centerpartiet och Liberalerna och 14 procent av de som röstar på Sverigedemokraterna.

– Detta är starkt påverkat av händelserna i påsk. Inom S och MP är det 4 av 10 som anser att man bör förbjuda demonstrationer, vilket är ganska förvånande, säger Torbjörn Sjöström.

– Det här är ju partier där demonstrationer ändå är en del av deras vardag, som 1 maj exempelvis. Deras partier hade nog inte existerat om inte demonstrationsfriheten funnits. Men det glöms fort på grund av de brutala scener som utspelade sig i påskas, fortsätter han.

Novus om korankravallerna

Fråga: Anser du att man bör förbjuda demonstrationer som kan kränka någon person eller grupp?

Svar bland samtliga:

  • Ja: 28 procent (män 18 procent, kvinnor 39 procent)
  • Nej: 55 procent (män 71 procent, kvinnor 38 procent)
  • Vet ej: 16 procent (män 11 procent, kvinnor 23 procent)

Uppdelat på partisympati:

  • Ja: Moderaterna 27 procent, Liberalerna 23 procent, Socialdemokraterna 40 procent, Sverigedemokraterna 14 procent, Moderaterna + Kristdemokraterna 25 procent, Liberalerna + Centerpartiet 23 procent, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 29 procent och Socialdemokraterna + MP 37 procent. Antalet osäkra: 36 procent
  • Nej: Moderaterna 58 procent, Liberalerna 71 procent, Socialdemokraterna 42 procent, Sverigedemokraterna 79 procent, Moderaterna + Kristdemokraterna 60 procent, Liberalerna + Centerpartiet 64 procent, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 50 procent och Socialdemokraterna + MP 42 procent. Antalet osäkra: 37 procent

Undersökningen består av 1 000 svar från Novus Sverigepanel under perioden 21-26 april 2022. Deltagarfrekvensen var 59 procent, och totalt har 1 695 svenskar tillfrågats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag