40 miljarder kronor saknas till fabrikprojekt trots statliga investeringar

Foto: Flickr
  • Tisdag 3 apr 2018 2018-04-03
E-post 88

SKELLEFTEÅ Regeringen och Europeiska investeringsbanken har investerat flera hundratals miljoner kronor i att bygga en batterifabrik i Skellefteå som ska ge ungefär 2000 arbetstillfällen. Trots de enorma investeringarna saknas det ungefär 40 miljarder kronor inför starten på bygget nu under första halvåret av 2018.

Det svenska företaget Northvolt planerar på att bygga en batterifabrik i Skellefteå. Fabriken ska bygga batterier för bilar och väntas kunna skapa mellan 2000 och 2500 arbetstillfällen. Projektet har fått backning av, bland annat, näringsminister Mikael Damberg. När bygget dock påbörjas under första halvan av 2018 saknas det ungefär 40 miljarder kronor, uppger Expressen.

Bygget har stor backning från flera håll. Europeiska investeringsbanken har gått in med 520 miljoner kronor, svenska Energimyndigheten har skjutit till 146 miljoner kronor och Scania cirka 100 miljoner kronor. Fortfarande saknas det enorma summor pengar för projektet.

– I ett första skede behöver man 10-15 miljarder kronor för att bygga första delen av fabriken i Skellefteå, som man sedan kommer att bygga på. Det är väldigt mycket pengar som ska till och det börjar bli dags att visa upp dem, för att hålla det tempo man planerat, säger Joakim Bornold, sparekonom hos nätbanken Nordnet till Expressen.

Den stora rädslan bland investerare är att Kina satsar hårt på batteritillverkning. Ett exempel är Kinas dominans inom solcellstillverkning där regeringen såg till att pumpa in tillräckligt mycket med pengar för att gå från en marknadsandel på 5 procent till 85 procent på fem år.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag