41 IS-svenskar fängslade av socialistiska kurder: ”Livsfarliga nyckelpersoner”

Kurdiska YPG-styrkorna. Foto: Flickr
  • Lördag 24 mar 2018 2018-03-24
E-post 676

ROJAVA YPG uppger att man har 41 svenska medborgare i sin fångenskap, det handlar om individer som inte bara stridit för IS, flera av dem har dessutom innehaft nyckelpositioner. Det är oklart om Sverige kommer att ta hem fångarna eftersom man oroas för att dessa kommer erhålla rockstjärnestatus i Sverige. 

41 svenska medborgare med medlemskap i Islamiska Staten sitter fängslade av kurdiska styrkor i Syrien. Det uppger TT via Omni. 

Det är en källa inom kurdiska administrationen som uppger att det handlar om 41 svenska medborgare som stridit för terrorsekten Islamiska Staten. Fem av dem har haft nyckelpositioner inom IS, en av dem har ansvarat för propagandan.

– Vi behandlar dem som fångar, trots att de är terrorister som har mördat oskyldiga, säger den kurdiska källan till TT.

LÄS ÄVEN: Hundratusentals nya flyktingar – Resultatet av Turkiets och islamisters angreppskrig mot kurder

Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, den kvinnliga delen av kurdiska YPG-styrkorna, har tidigare vädjat till Sverige att ta sitt ansvar i form av att ta hem sina medborgare och lagföra dem för brotten de begått. Hon har även uppgett att det pågår en dialog mellan de kurdiska styrkorna och de svenska myndigheterna.

Det finns en oro för att islamisterna kommer att erhålla rockstjärnestatus vid hemkomst och internering i svenska fängelser.

– Problemet är att ingen vill ta i fångarna. I svenska fängelser skulle de fortsätta sprida sin propaganda. Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber, säger en av TT:s källor. 

Sammanlagt har cirka 300 personer rest från Sverige för att delta i Islamiska Statens brutala krigföring mot ”otrogna”. Av dem har ungefär 150 återvänt, varav  endast ett par har lagförts för brott. SÄPO har gått ut med att man ”för samtal” med de som återvänt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag