60 asylsökande och 15 dagisbarn i samma byggnad – Oroliga föräldrar tänker hålla barnen hemma

Bilden är orelaterad Foto: Google Maps
  • Söndag 25 okt 2015 2015-10-25
E-post 6345

GNOSJÖ I det lilla samhället Nissafors i Gnosjö kommun är föräldrar oroliga efter att kommunen planerar att låta sextio migranter bo i samma byggnad som ortens dagis. – Till stor del kommer föräldrar att hålla sina barn hemma, berättar en bekymrad förälder för Nyheter Idag.

Nyligen meddelade Gnosjö kommun om planer att låta ett dagis bli boende för totalt 60 migranter som söker asyl i Sverige. När Nyheter Idag kontaktar en förälder i Gnosjö som har ett barn som går på dagiset förklarar föräldern att det är i samma byggnad som kommunen tänker låta asylboende och dagis samsas med varandra. Föräldern förklarar att det går ungefär femton barn på dagiset idag.

– Till stor del kommer föräldrar att hålla sina barn hemma. Några är positiva till det, men de är färre än de som är negativa. De är oroliga säkerhetsmässigt, säger föräldern till Nyheter Idag.

Samhällsförening har skickat öppet brev till kommunen

Den oroliga föräldern förklarar att denne inte vill träda fram i eget namn då frågan är mycket känslig. Samtidigt hänvisar föräldern till en Facebookgrupp där frågan dryftas. I den gruppen har ett öppet brev till kommunen publicerats från Nissafors samhällsförening.

”Delar av kommunledningen har utan att ta upp det i kommunstyrelsen skickat in till länsstyrelsen ett dokument som talar om att 60 + 60 personer kan inhysas på citat: obegränsad tid i Nissafors och Marieholms skola. Ett dokument som kommunen hemligstämplat helt och som länsstyrelsen gav ut med vissa förbehåll”, står att läsa i brevet.

Vidare uttrycks det oro över att kommunen inte förefaller ha tagit hänsyn till vilka konsekvenserna kan bli av att låta flyktingar dela lokal med ett dagis.

”Vad som inte nämns i detta dokument är att båda lokalerna inhyser förskolor med barn i åldrarna 1 till 6 år. Kommunen har helt ignorerat sina skyldigheter att, som arbetsgivare och huvudman för dessa förskolor, göra en analys vad detta skulle kunna få för konsekvenser för skolans barn, personal och för de asylsökande som kommer hit”, fortsätter oron i brevet.

”Känns som att Sverige är en kommuniststat”

I en rad frågeställningar i det öppna brevet från Nissafors samhällsförening adresseras en oro över säkerheten för dagisbarnen. I kommentarsfältet på Facebook, där brevet publicerats, är många positiva till att brevet skickas till kommunen. Någon uttrycker svidande kritik mot hela hanteringen av frågan.

”Det börjar kännas mer och mer som att Sverige är en kommuniststat. Gör helt och hållet som de själva vill och ingen lyssnar på folket längre”, står att läsa i en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag