62 procent av finländarna vill gå med i Nato

Foto: Santeri Viinamäki CC BY 4.0
  • Tisdag 15 mar 2022 2022-03-15
E-post

FINLAND Stödet bland finländare för att gå med i Nato har ökat rejält sedan Rysslands invasion av Ukraina. I en färsk mätning från Yle säger 62 procent ja till Natomedlemskap, medan bara 16 procent säger nej.

I Yles tidigare mätning från slutet av februari stödde 53 procent av finländarna ett Natomedlemskap. Nu har stödet alltså ökat till över 60 procent, och nej-sidan krymper. Går man tillbaka till 2017 var bara 19 procent av finländarna för ett medlemskap.

Den senaste mätningen visar också att stödet för ett finländskt medlemskap blir ännu större – 77 procent – om Sverige ansöker om medlemskap.

En mätning från SvD/Sifo som gjordes 4–6 mars visade att 49 procent av svenskarna ville gå med i Nato, medan 22 procent svarade nej. Även i Sverige har ja-sidan ökat snabbt – före kriget låg stödet för ett medlemskap på runt 35 procent.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag