7–klövern går ihop – ska hålla SD och Springare ute

  • Torsdag 18 okt 2018 2018-10-18
E-post 271

ÖREBRO Sjuklövern i Örebro gör gemensam sak i syfte att hålla ÖP och SD utanför styrelser och nämnder. Den stora vinnaren i sjupartisamarbetet blir Miljöpartiet som fram tills några dagar sedan var utan nämndplatser men nu kommer att erhålla inflytande på bekostnad av de andra partierna.

Det har uppstått panik i Örebros kommunfullmäktige efter att det stod klart att Sverigedemokraterna formerat en valteknisk samverkanskartell med det lilla Örebropartiet varpå de båda skulle erhålla fler nämndplatser och inflytande i kommunen.

Tidigare har partierna varit uppdelade i en kartell bestående av S+C+KD+V å ena sidan och M+L å andra sidan varav MP fått stå utan nämndplatser efter att de fått nobben av både S-kartellen och M-kartellen.

Trots att två veckor inte hunnit passera har Moderaterna svängt från att döma ut valtekniskt samarbete med Miljöpartiet, eftersom de står S för nära, till att nu samverka med de båda.

– Miljöpartiet är inget borgerligt parti, och de har under den gångna mandatperioden visat att de är mer intresserade av att styra med Socialdemokraterna än att ingå i ett aktivt oppositionssamarbete, sade Moderaternas gruppledare Anders Åhrlin i ett pressmeddelande.

Samarbetet i Örebro är ytterligare ett i raden där borgerliga partier avviker från policies som spikats på riksnivå om att inte samarbeta med Vänsterpartiet. Även i Hudiksvall har KD, L och C gått ihop med V.

LÄS MER: KD, L och C i lokalt samarbete med ”extremistpartiet” Vänsterpartiet: ”Känns kul”

Sverigedemokraterna i Örebro kommenterar sjuklöverns samverkan i ett pressmeddelande som Nyheter Idag tagit del av.

– Det här är anmärkningsvärt. Sjuklöverns nya maktkartell innebär alltså att Moderaterna samverkar med socialdemokrater och vänsterpartister för att stärka Miljöpartiet på vår bekostnad, säger SD:s gruppledare Helena Ståhl.

Sverigedemokraterna kallar sjuklöverkartellen för en kommunal decemberöverenskommelse formerad i syfte att stänga ute övrig opposition.

– Det innebär att det egentligen bara finns en trovärdig opposition kvar i kommunfullmäktige.

Om syftet med sjuklöversamverkan var att förmå SD att bryta med Örebropartiet tycks strategerna bakom draget gått på en nitlott.

– Vi sverigedemokrater kommer naturligtvis stå fast vid vår valkartell med Örebropartiet. Till skillnad från de andra partierna vänder vi inte kappan efter vinden – vi står fast vid det vi sagt, säger Helena Ståhl, gruppledare för SD i Örebro kommunfullmäktige.

Allard: ”Jag tror de är oroliga för att vi ska upptäcka korruption”

Örebropartiets partiledare Markus Allard verkar inte särskilt förvånad över att sjuklövern går ihop officiellt. Han säger att de flesta redan vet att dessa partier främst är intresserade av att sko sig själva snarare än driva politiken i påstådd ideologisk riktning.

– Det hade varit intressant att få sätta Springare i en nämnd, inte enbart i syfte att bedriva politik, utan även i syfte att undersöka eventuell maktfullkomlighet och korruption. Men nu går de etablerade partierna samman i syfte att stänga oss ute från de möjligheterna. De lägger locket på. Vad är det de är så rädda för egentligen, undrar Allard.

Nyheter Idag söker representerar från sjuklövern för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag