70-årig tant kommenterade på SD:s Facebooksida: Åtalas för hets mot folkgrupp

Foto: Faksimil Facebook & Flickr. Personen på bilden är inte den åtalade kvinnan.
  • Tisdag 17 okt 2017 2017-10-17
E-post 1889

BORÅS En 70-årig tant har åtalats för hets mot folkgrupp efter att hon skrivit en kommentar på Sverigedemokraternas Facebooksida. Tanten har i förhör med polis medgett ”att det är möjligt” att hon skrivit kommentaren, men hon nekar till brott.

En 70-årig kvinna från Borås har åtalats för hets mot folkgrupp efter att hon skrivit en kommentar på Sverigedemokraternas Facebooksida för mer än ett år sedan. Det rapporterar SVT.

Det var när SD delade en artikel från sin egen webbtidning Samtiden som kvinnan skrev en kommentar till delningen.

Kommentaren anmäldes sedan för hets mot folkgrupp, varpå det blev ett ärende för polisen att hantera.

Kammaråklagaren Martin Svensson i Borås tycker att 70-åringens Facebook-kommentar är nedsättande och uttrycker stark missaktning, varpå han anser att det ska vara hets mot folkgrupp av normalgraden, inte ett ringa brott.

I den stämningsansökan som lämnats in till Borås tingsrätt skriver Martin Svensson att kvinnan har: ”uttalat sig nedsättande om invandrare med syftning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung och/eller trosbekännelse”.

I ett förhör som polisen fått genomföra med den misstänkta tanten medger hon ”att det är möjligt” att hon skrivit kommentaren, men hon nekar till brott.

Enligt kammaråklagare Martin Svensson ökar antalet anmälningar beträffande hets mot folkgrupp.

– Och det finns personer och grupper som aktivt letar och gör anmälningar, säger Svensson till SVT. 

SVT avslöjar: Kommentaren är kvar på Facebook!

Den statliga televisionen avslöjar att den 70-åriga tantens kommentar så sent som, 17 oktober 12:30, fortfarande är kvar på Facebook. I en intervju med Sverigedemokraternas informationsansvarige Henrik Gustafsson får SD chansen att förklara hur det kan komma sig att kommentaren inte tagits bort.

Gustafsson förklarar att partiet inte hunnit med att moderera varenda kommentar på sin Facebook och att det inte är ett medvetet val av Sverigedemokraterna att behålla kommentaren.

SVT frågar SD vilka signaler som skickas ut när SD inte tar bort kommentaren.

– Jag tror att människor snarare bedömer hur vi agerar när vi får kännedom om sådana här saker än att en enskild person skriver ett inlägg på Facebook, säger Henrik Gustafsson till SVT. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag