72 procent av Sveriges ungdomar har gett upp hoppet om att påverka politiken

Sveriges riksdag. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Torsdag 18 jan 2018 2018-01-18
E-post 285

SVERIGE Nästan 3 av 4 ungdomar känner att de inte kan påverka politiken på något avgörande sätt. När riksdagsledamöter blir tillfrågade om hur unga kan påverka politiken svarar knappt hälften och de som svarar uppmanar unga att gå med i etablerade partier.

Enligt en undersökning som Sveriges Radio beställt av Novus känner 72 procent av unga mellan 18 och 29 år att de inte kan påverka svensk politik i särskilt stor utsträckning. Endast 25 procent av de tillfrågade känner att de kan påverka alls.

Att unga känner att de inte har något inflytande är något som kultur- och demokratiminster, Alice Bah Kuhnke,  tror kan lösas genom att förbättra förutsättningarna för ideella organisationer.

– Det vi har gjort sen vi tillträdde som regering det är att kraftigt öka förutsättningarna för ideella organisationer och föreningar i vårt land. Så det vill jag kanske mest av allt uppmuntra till. Gå samman. Get in formation, säger Alice Bah Kuhnke till Sveriges Radio.

Sveriges Radio mailade alla 349 ledamöter i riksdagen med följande.

”Jag heter Zara och ska rösta för första gången i år. Jag undrar om du har någon information om hur jag kan påverka svenska politik i olika frågor som jag tycker är viktiga”.

Av alla 349 svarade endast 133 personer och de allra flesta gav tipset att man borde engagera sig ett etablerat politiskt parti.

Howard Ärlebo är 21 år och ska rösta för första gången i år. Han tror att det är väldigt svårt att bli politiker om man inte kommer in via ungdomsförbunden och från början är en del av politikerna.

– Om man inte har redan en plattform av människor som liksom följer en och tänker likadant så tror jag att det kan vara väldigt svårt att ”get your voice heard” liksom, berättar Ärlebo för Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag