75-årig kvinna åtalas för hets mot folkgrupp

  • Måndag 21 sep 2020 2020-09-21
E-post 1008

LILLA EDET En 75-årig kvinna i västsvenska Lilla Edet har åtalats för hets mot folkgrupp för en kommentar hon skrev på Facebook. I förhör medger hon att hon skrivit kommentaren, och berättar samtidigt att hon kallas ”svennehora” av invandrare på stan.
– Jag är uppvuxen på landet, jag är inte så van vid sånt, säger hon.
I förundersökningen framkommer att organisationen Näthatsgranskaren hittade kvinnan med hjälp av ett automatiskt program. 

Det var organisationen Näthatsgranskaren som anmälde kommentaren som skrevs i november 2017 på sidan ”Folkomrösta om invandringen till Sverige”.

En artikel från Fria Tider hade delats på sidan. Den handlade om ”McDonalds-Ali” som misshandlat personalen på en McDonalds-restaurang för att han fått vänta för länge på maten.

”Sätt in Anticimex de kan utrota ohyran vi har fått hit”, skrev kvinnan följt av en arg smiley och en tumme ned. Enligt åklagaren hade hon därmed ”uttryckt missaktning om folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt och/eller etniskt ursprung”.

I förhör säger kvinnan att hon minns att hon skrev kommentaren och att ”det var ju dumt, men gjort är gjort”.

Hon berättar att ”ohyran” hon syftar på är mannen som gav sig på personalen, och menar att ”han platsar ju inte här i Sverige, eller inte nånstans egentligen”.

Förhörsledaren säger att ”det skulle kunna tolkas som att du önskar livet ur alla invandrare”.

– Nej det gör jag inte, absolut inte de som sköter sig. Men när man kommer och går på stan och det sitter en massa invandrare, och så hör man efter sig ”svennehora”, det är inte så trevligt. Jag är uppvuxen på landet, jag är inte så van vid sånt, svarar hon.

Förhörsledaren ställer en följdfråga om hon har fått höra det på stan.

– Ja, men jag brukar bara gå och låtsas som jag inte hör. Men det blir väl en tagg, det går ju inte att komma ifrån.

Slutligen tillfrågas hon om hur hon ställer sig till brottsmisstanken.

– Ja jag har skrivit det. Jag har gjort en dum grej som har skrivit så. Jag ber om ursäkt. Det är ju så dumt, det är som min yngsta dotter säger till mig: ”Mamma, skriv inte en massa på Facebook”.

I ett vittnesförhör med en företrädare för organisationen Näthatsgranskaren berättar denne hur han gått tillväga för att hitta den 75-åriga kvinnan.

– Det var ett automatiskt program som tog fram det här och hittade det här uttalandet.

– Det söker igenom Facebook efter hets mot folkgrupp och då får man fram en direktlänk till uttalandet. Facebook har tagit bort möjligheten att söka automatiskt nu. Vi hade ett program som sökte efter speciella ord, t.ex. ordet ”Anticimex” för det används ofta i kommentarer om att utrota invandrare. Vi sökte igenom olika Facebook-grupper. Vi kan få länkar till upp emot 10.000 kommentarer som alla är främlingsfientliga eller rasistiska, varav tre till fem procent är brottsliga enligt vår bedömning, säger mannen i vittnesförhöret.

Berätta om gruppen ”Folkomrösta om invandringen till Sverige”

– Jag tror att den att den är borta eller har bytt namn. Jag har en lista med direktlänkar till alla, jag ska kolla där. Nej, den är nedstängd, svarar Näthatsgranskarens företrädare.

– Det var en Facebook-sida som hade 33.000 som gillade den, och en sida är alltid offentlig medan en grupp kan vara stängd eller bara för medlemmar. Så spridningen blir ju betydligt större och alla med Facebook kan se den inte bara de som gillar den. Det var en främlingsfientlig och oftast rasistisk sida.

Om man blir inbjuden till sidan, hur snabbt kan man förstå att den är främlingsfientlig?

– Så fort man läser, det finns inga tvivel om att den sprider missaktning om invandrare.

Läs även: Producenten bakom Tigergeneratorn: ”När det gäller yttrandefrihet kanske gamla fiender måste bli vänner”

Läs även: SD-politiker nedsparkad på sin kvällspromenad: ”Två afghaner var det”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag