77-åring tvingades fly undan eldinferno vid kravaller i Kristianstad – Brandman: ”Hettan var så stor att fönstren sprack”

Foto: Twitter
  • Söndag 27 Dec 2015 2015-12-27
E-post 312

INRIKES Våldsamma upplopp skakade under lördagskvällen och natten Norrköping och Växjö. I Kristianstad tvingades en 77-årig man fly från sin lägenhet efter att ett ungdomsgäng satt hans balkong i brand. – Hettan var så stor att fönstren sprack, säger en brandman som var på plats igår kväll.

Den svenska julhelgen 2015 avslutades med kravaller och våldsamma upplopp i flera städer runt om i Sverige. I den invandrartäta stadsdelen Araby i Växjö gick invånarna till våldsamt angrepp mot polisen genom att bland annat kasta sten, skjuta raketer och rikta grön laser mot en polispatrull.

Poliserna tvingades tillkalla förstärkning och utrusta sig med skyddsglasögon och hjälmar, skriver polisen på sin hemsida. Även en väktare utsattes vid elvatiden på kvällen för stenkastning medan vaktbolag, taxibolag och hemtjänst uppmanades att inte åka in i området.

Polisen lyckades gripa en av upploppsmakarna, en man i 20-årsåldern, som nu är anhållen misstänkt för brott.

– Han är misstänkt för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel, berättar polisens presstalesman Maja Forstenius för Nyheter Idag.

– Han är misstänkt för grov misshandel med anledning av att han har skjutit en raket mot en polis.

Ingen polis kom till skada i samband med kravallerna i Växjö. Polisen misstänker att de fyrverkerier som användes vid upploppet kommer från ett inbrott i en container som ska ha gjorts i Växjöstadsdelen Västra Mark någon gång under julhelgen.

77-åring tvingades fly

På Albogatan i Kristianstad väcktes under lördagskvällen en 77-årig man av en kraftig smäll och att hans balkong stod i lågor. Enligt polisen började den brinna efter att ett tiotal ungdomar skjutit raketer mot balkongen. Nyheter Idag har pratat med Andreas Bengtsson som är vakthavande brandingenjör och som var på plats vid branden igår kväll.

– Det fanns lite bråte och någon möbel, någon kartong och lite andra grejer på balkongen. Det som hade hänt var att mannen hade observerat att ungdomar smällt raketer utanför och misstanken är att en av raketerna slängts in på balkongen och på det sättet antänt grejerna som stod på balkongen, berättar han för Nyheter Idag och tillägger:

– Han hade hund i lägenheten också, så han hade själv tagit sig ut och det bor rätt mycket folk i området och det var många samtal som ringdes in.

Bengtsson berättar att lågorna slog mot balkongen ovanför när brandkåren anlände och att det fanns risk för att branden hade kunnat sprida sig i huset.

– Hettan från balkongbranden blev så stor att fönstren in till lägenheten sprack och även altandörren som också fanns där. Det är klart att det förelåg spridningsrisk, det är inget snack om det, säger han.

– Vi var ganska snabbt och kunde dämpa ned den hyfsat snabbt innan den han sprida sig vidare till våningen ovanför eller balkongen ovanför.

77-åringen kunde under natten inte sova i sin lägenhet på grund av brand- och rökskadorna.

Försökte elda upp julgran

Även i Norrköping avslutades julhelgen med upplopp och oroligheter där poliser utsattes för bland annat stenkastning i bostadsområdet Navestad. En person uppges ha skadats i samband med våldsamheterna och Nyheter Idag har pratat med Gittan Gustafsson som är stationsbefäl på polisen i Norrköping.

– Det är någon civilperson som kom i vägen, säger hon.

Hon vet däremot ingenting om hur personen skadades eftersom hon inte fått in någon mer rapport om händelsen sedan igår kväll. Enligt Gustafsson är det skollediga ungdomar som står för oroligheterna.

– Man kan säga att det är skolungdomar och kanske upp i tjugoårsåldern. Vi har ju ingen aning, för de var maskerade, men vi identifierade en kille som hade pyrotekniska saker på sig och han var bara femton.

Sammanlagt deltog ett tjugotal personer i upploppet och förutom stenkastning och fyrverkeribeskjutning mot polisen försökte gänget tända eld på områdets julgran.

– De försökte elda upp julgranen i centrum, men det misslyckades, och sedan hade de eldat på en gångbro också med någon vätska så att folk inte kunde passera, berättar Gustafsson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag