8-åringar begår rån i Sydsverige: ”Djävulskap”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 2 sep 2020 2020-09-02
E-post

SYDSVERIGE Under insatsen Operation Rimfrost har polisen funnit att barn så unga som 8 år ägnar sig åt allvarlig kriminalitet. Det rapporterar P4 Malmöhus.

Under Operation Rimfrost har polisen identifierat 80 barn i åldrarna 8 till 14 år som gjort sig skyldiga till rån i polisregion Syd.

– Det är yngre personer som ofta står i grupp, tar en jacka, tar en cykel, tar en moped, en mobiltelefon. Det är ju beklämmande att så här unga människor finns ute på sen kväll och hittar på sådant här djävulskap, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till SR.

Läs även: Syskon misshandlades och rånades på godis av barngäng

Reportern frågar vad det finns för koppling till gängkriminalitet.

– Är man så ung och begår rån, börjar syssla med lite narkotika, så är ju det ingångsbrotten för att så småningom få sälja narkotika för någon annans räkning eller helt enkelt förvara ett vapen, bli transportör och springpojke. Så de här brotten som vi ser när de är väldigt unga, det är viktigt att ta dem på stort allvar, säger Sintéus.

Straffmyndighetsåldern i Sverige är 15 år och då kan man dömas för de brott man begår. För yngre personer är det socialtjänsten som har ansvaret och kan besluta om åtgärder.

Läs även: Kriminellt nätverk införde utegångsförbud i förort

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag