Kriminellt nätverk införde utegångsförbud i förort

Hammarkullen. Bild: Mangan02/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 29 aug 2020 2020-08-29
E-post 700

GÖTEBORG Det kriminella nätverk som satt upp  vägspärrar i stadsdelen Angered i Göteborg har även infört lokala utegångsförbud, avslöjar Göteborgs-Tidningen. GT har tagit del av dokument från stadsledningskontoret, som visar att gängmedlemmar uppmanat invånare att hålla sig inomhus.

Många hörsammade uppmaningen med resultat att gator och torg i förorten Hammarkullen under perioder varit folktomma och öde, medan föräldrar i flera förorter ska ha hållit sina barn hemma från förskolor.

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Dokumenten visar också att kommunanställda har stoppats och kontrollerats vid vägspärrar som satts upp vid Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Gårdsten av maskerade och beväpnade gängmedlemmar. Även i Bergsjön ska personer ha kontrollerats av gängmedlemmar på gatorna.

Erik Nord, som är polischef i Göteborg, menar emellertid att de kriminella nätverken inte har tagit över några delar av Göteborg.

– Jag vänder mig mot det resonemanget. De flyr när vi kommer. Men däremot är det en maktdemonstration från deras sida och det ska man inte förringa. De vill visa på territoriell dominans, men den sträcker sig inte längre än att när vi kommer dit så flyr de eller så omhändertar tar vi dem, säger Nord till GT.

Läs även: Kriminellt nätverk upprättade vägspärrar i Göteborg

Ali Khan: ”Vi är inte inblandade i någonting”

Bakgrunden till det hela ska vara en konflikt mellan det släktbaserade nätverket Ali Khan-klanen och det så kallade Backagänget, som bröt ut efter ett bråk på en bensinmack.

Nätverkets ledare Ali Khan säger emellertid till GT att klanen inte är inblandad i någon konflikt.

– Vi är inte inblandade i någonting. Polisen har sagt det, eller så har de inte sagt det. Det stämmer inte att vi haft problem eller varit inblandade i något sådant, hävdar Khan.

På onsdagen ska parterna i konflikten haft ett möte på Posthotellet vid Drottningtorget i centrala Göteborg, vilket ledde till en stor polisinsats.

– Vi tror att det har varit en förhandling mellan parter i den pågående gängkonflikten, sade en polis till Göteborgs-Posten. .

Ett trettiotal gängmedlemmar samlades på platsen, och kontrollerades av polis. 16 personer vägrade lämna hotellet och fördes ut av polis. Flera av dem ska ha varit maskerade enligt GP.

Läs även: Skolanställd kidnappad och misshandlad – hade larmat polis om beväpnade män

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag