83-åriga kvinnan attackerades vid bankomaten – nu åtalas rumänsk tiggare

Polisens bevisning inkluderar bilder från övervakningskameror
  • Tisdag 19 jan 2021 2021-01-19
E-post 1063

MALMÖ En 83-årig kvinna med rollator tog ut pengar i en bankomat tre dagar innan julafton. Då blev hon nerknuffad och rånad. Nu åtalas en rumänsk 45-årig tiggare för grov stöld och misshandel vid Malmö tingsrätt. I polisförhör har mannen erkänt.

Det var några minuter efter 10 på förmiddagen den 21 december som den 83-åriga kvinnan skulle ta ut pengar i en bankomat på Olof Palmes plats i Malmö. Då dök en man plötsligt upp bakom henne och knuffade ner henne i backen samtidigt som han drog en sedel från henne.

På övervakningsbilder från bankomaten syns hur mannen,  som står i ett gäng med andra män, blir intresserad av kvinnan när hon står och tar ut 500-kronorssedlar och stoppar dem i fickan. Sedan tar kvinnan ut 100 kronor och det är 100-lappen som rånaren lyckas komma över efter att ha tryckt till kvinnan, som gjorde motstånd.

För den 83-åriga kvinnan har priset blivit desto högre. I samband med att hon knuffades omkull fick den 83-åriga kvinnan ett sår i huvudet och fick en kraftig blödning. När hon togs in på sjukhus uppstod komplikationer och hon har fått stanna i åtminstone fyra veckor. Genom sitt juridiska ombud har hon meddelat att hon vill medverka vid rättegångens huvudförhandling.

Den rumänske mannen, som i polisförhör uppger att han försörjer sig med att tigga eller dagjobba, erkänner rånet när han får se övervakningsbilderna.

Han är tidigare dömd för två fall av snatteri, två fall av stöld och ett fall av häleri. 2015 dömdes han till utvisning i fem år efter en dom om stöld.

Ett vittne berättar i ett polisförhör hur han och hans kusin satt i en bil. När man såg vad som hände klev man ur för att konfrontera rumänen och hans kompisar.

– När jag klev ur så stod männen precis framför mig och jag sa till dom ”titta vad ni gjort mot henne”. Då vände de sig mot henne, sedan vände de sig mot mig igen mot mig och gjorde ett tecken med handen som om dom inte brydde sig, sen började männen gå därifrån.

– Den ena gick till höger och den andra rakt fram. Jag följde efter den som gick åt höger runt huset. När jag följde efter honom så märkte jag att han hade ökat hastigheten. Jag tänkte att jag inte skulle hinna ikapp men jag följde efter ändå och skrek ”se vad ni har gjort”. Men han bara fortsatte att gå ifrån mig. Efter en stund så vände han sig om och började sen gå med mig mot platsen. När vi kom tillbaka till damen så såg vi massa blod på marken. Det var en överraskning att det var så mycket blod, säger vittnet.

Åklagaren Sofie Alkeberg yrkar på utvisning.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag