86 procent av amerikanerna tycker Biden är för gammal för att fortsätta

Bild: Public domain
  • Tisdag 13 feb 2024 2024-02-13
E-post 0

Hela 86 procent av amerikanerna tycker 81-årige Joe Biden är för gammal för att fortsätta som president en mandatperiod till enligt en mätning från ABC/Ipsos.

I förra veckan drabbades USA:s president Joe Biden av ett bakslag i sin återvalskampanj när åklagaren Robert Hur presenterade sin utredning om presidentens misstänkta felhantering av hemliga dokument.

Det handlar om känsliga dokument om interna säkerhetsfrågor i USA och utrikespolitiskt innehåll om Afghanistan som påträffats på  en tankesmedja där Biden tidigare varit hedersprofessor samt i hans hem i Delaware.

Tidigare president Donald Trump åtalas för liknande hantering av hemliga dokument, men Biden slipper undan åtal. Motiveringen till det är emellertid förödande för den 81-åriga Joe Biden, som beskrivs som för glömsk för att ett åtal ska kunna väckas.

Under en pressträff på natten mellan torsdag och fredag rasade Biden mot beskrivningen – och blandade sedan ihop Egyptens president med Mexikos.

I närtid har Biden även blandat ihop Frankrikes president och Tysklands förbundskansler men avlidna föregångare.

Nu visar en opinionsundersökning från ABC/Ipsos att 86 procent av amerikanerna tycker att den 81-åriga Biden är för gammal för att fortsätta en ny mandatperiod som USA:s president.

Siffran inkluderar 59 procent som anser att både Biden och hans sannolika motkandidat Donald Trump, 77, är för gamla för presidentposten. 27 procent anser emellertid att endast Biden är för gammal, medan bara 3 procent tycker att endast Trump är för gammal.

Bland de egna väljarna anser 73 procent att Biden är för gammal, medan 35 procent av de republikanska väljarna anser detsamma om Trump. Bland oberoende väljare anser 91 procent att Biden är för gammal, medan 71 anser detsamma om Trump.

När det gäller de viktigaste valfrågorna anser 44 procent att Trump är den bästa kandidaten när det gäller bevakningen av gränsen till Mexiko och den pågående migrantkrisen, medan 26 procent tycker Biden sköter frågan bra nog.

Flertalet anser även att Trump skulle hantera kriminaliteten, ekonomin och inflationen bättre än Biden, med siffrorna 41 procent mot 28, 43 mot 31 samt 41 mot 31.

Biden har dock ett övertag mot Trump när det gäller abortfrågan (37 procent mot 28), sjukvård (38 mot 28) och klimarförändringar (39 mot 22).

Läs även: Biden frias men sågas i rapport

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag