90-årig man låg elva timmar på akuten utan vård – Dog dagen efter

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 16 jun 2018 2018-06-16
E-post 697

LUND En 90-årig man avled i samband med hjärtstopp efter han fick vänta 11 timmar på vård. Under tiden fick mannen ingen mat eller vatten och barnen lämnade in ett klagomål till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO.

Under februari 2016 kom en 90-årig man in på akutmottagningen på SUS i Lund med ambulans. Mannen hade ramlat i sitt hem och slagit i huvud, hand och arm, vårdpersonalen misstänkte även att mannen drabbats av en lunginflammation, uppger Sydsvenskan.

Läkaren beslutade att mannen skulle in på vårdavdelningen men det fanns inga lediga vårdplatser så mannen blev kvar på akuten. Där blev mannen liggande från klockan nio på morgonen till kvart över åtta på kvällen.

Under tiden erbjöds mannen omvårdnadsinstanser utom att vända sig i sängen en gång. Det finns inga journalanteckningar om att mannen ska ha fått mat eller dryck under tiden han väntade i korridoren.

Efter elva timmar blev mannen förd med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad. 90-åringen kom till sjukhuset men hans tillstånd försämrades, följande dag avled han i samband med ett hjärtstopp.

Barnen till 90-åringen anmälde händelsen till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO. Klagomålet har nu prövats och kommit fram till at vårdplatsbrister utgör ett hot mot patientsäkerheten och att SUS i Lund inte levt upp till hälso- och sjukvårdslagen. Lagen specificerar att det ska finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att kunna ge god vård.

LÄS ÄVEN: Ny lönehöjning för Löfven och statsråden – Får 172 000 kronor i månaden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag