”90 procent av polacker i Sverige röstar SD”

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 9 sep 2018 2018-09-09
E-post 3191

STOCKHOLM Den polska parlamentarikern Dominik Tarczyński besöker just nu Sverige för att uppmana den polska diasporan att rösta konservativt. Under ett besök i en katolsk kyrka i centrala Stockholm var stödet stort. – 90 procent av polacker i Sverige kommer rösta på SD, sade en av kyrkobesökarna till Tarczyński.

Dagens riksdagsval har kommit att få stort intresse i internationella medier. Tidigare har Nyheter Idag rapporterat hur exempelvis den italienska vice premiärministern Matteo Salvini önskat Sverigedemokraterna lycka till. På samma sätt har även Danske Folkeparti gett sitt stöd. Nu hjälper även företrädare för den polska regeringen till i SD-kapmanjen i Sverige.

– Valet i Sverige handlar inte bara om ert land, det handlar om Europas framtida identitet. Vilka vill vi vara? säger Dominik Tarczyński, parlamentariker från polska regeringspartiet Lag och Rättvisa.

Han befinner sig just nu i Stockholm för att uppmana polacker i Sverige att rösta konservativt. Under söndagen besökte han S:t Johannes Kyrka i centrala Stockholm för att möta människor ur den polska diasporan. Hos kyrkobesökarna behövdes emellertid ingen övertygelse om vilken politik polackerna ska rösta på.

– 90 procent av polacker i Sverige kommer rösta på Sverigedemokraterna, berättar en man på väg ut ur kyrkan.

Besökte Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning

Dominik Tarczyński har själv en bakgrund som kanalchef i polsk TV innan han engagerade sig politiskt. Intresset för medier och kommunikation har han inte övergett, varför han inte helt oväntat passade på att träffa Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning på Södermalm där han mötte kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa och Sverigedemokraterna ingår numera i samma konservativa politiska grupp i EU-parlamentet. Under söndagskvällen väntas Tarczyński närvara under Sverigedemokraternas valvaka och kommentera det svenska valet i polsk public service-TV.

I EU har den polska regeringen fått stor kritik, bland annat vad gäller reformer i landets rättsväsende. Som en följd av det diskuteras EU-sanktioner enligt artikel 7. Emellertid är Sverigedemokraterna ett av de partier som menar att EU inte ska lägga sig i polsk inrikespolitik, ett hållning som uppfattas som ett stöd till nuvarande polska regering.

Läs också: Den polska parlamentarikern

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag