Malmölistan: Sänk Löfvens lön!
EU:s Coronafond är bara det senaste i raden av jättefiaskon för statsminister Stefan Löfven. Tidigare har han misslyckats med arbetslöshet, kriminalitet, coronabekämpning och invandring. Trots det fortsätter hans lön att öka. Tvärtom borde den sänkas, skriver Nils Littorin, partiledare för Malmölistan.
Sedan han utsågs till statsminister 2014 har Stefan Löfven ökat sin lön med 20 000 kronor i månaden. Han tjänar nu över 2 miljoner kronor om året och är en av världens bäst betalda regeringschefer
Men högre lön har inte inneburit bättre politik. Tvärtom, på punkt efter punkt går han emot de egna väljarna. Statsministern har svävat iväg i det blå och lönen bör sänkas för att ta ner honom på jorden igen.
När coronapandemin slog till med full kraft saknade Sverige nödvändig beredskap. Skyddsmasker hade bränts, beredskapslager sålts ut eller förstörts, militär reserv- och sjukvårdskapacitet monterats ned och skänkts bort till Baltikum.
Den egna försörjningsgraden av livsmedel var historiskt låg och vid isolering från omvärlden skulle landet stå utan mat. Sjukvården beställde skyddsmaterial ”just-in-time” från privata leverantörer, som inte klarade av uppdraget.
När coronaviruset spreds tog skyddsutrustningen slut. Personalen och patienterna utsattes för en stor risk. Dessutom tvingades skattebetalarna betala dubbelt för andningsskydd när den globala huggsexan fick priserna att skjuta i höjden. Stefan Löfven slår sig idag för bröstet över den svenska strategin och låtsas inte om att vi stod oskyddade när hotet var som störst.
Att så flagrant bortse från befolkningens behov betyder att statsministern kört ner huvudet i sanden.
Fler löneförhöjningar kommer bara att förstärka strutsbeteendet. Tvärtom bör en folkvald leva under samma villkor som de han representerar. Redan Karl Marx anmärkte om Pariskommunen 1871, då folket tog makten i huvudstaden genom ett uppror, att det främsta medlet som parisarna använde emot karriärism och korruption var att betala för alla anställda, även politiker, blott den lön som andra arbetare erhöll. En genomsnittlig lön är cirka 35 000 kr i Sverige, 5 gånger mindre än Löfvens.
För den politiska eliten är folkviljan underordnad näringslivets behov. Två av tre svenskar vill ha ett flyktingtak men Stefan Löfven fullföljer istället den reinfeldtska strategin att öppna upp gränserna för ett låglöneproletariat.
Den invandrade underklassen tilldelas två uppgifter: Dumpa kollektivavtalen och samtidigt erbjuda en armé av servicepersonal att servera billig mat och städa hemmen åt storstädernas välmående medel- och överklass.
Läs även: ”Ingen överdrift att säga att vi går mot ett Europas förenta stater”
De socialdemokratiska LO-väljarna åser å andra sidan bittert hur miljonprogrammen förslummas och otryggheten växer. Den demografiska förändringen motiveras med vackert tal om solidaritet och mänskliga rättigheter. Kritik tystas med beskyllningar om rasism – en moralisk utpressning med den nyliberala drömmen fri migration som mål.
Någon som blivit miljonär på sitt politiska uppdrag tappar lätt respekten för pengar, det är alltid någon annan som betalar. Därför var beslutet att bidra med 148 miljarder kronor till EU:s så kallade Coronafond och dessutom acceptera en höjd årlig EU avgift på 45 miljarder kronor inte förvånande.
Stefan Löfven har ännu inte förklarat hur han ska betala för denna ”starka uppgörelse”.
Men de nya utgifterna kommer att konkurrera med resurser till sjukvård, skola och polis – välfärdens fundament. Slöseriet lär få Tage Erlander, tidigare socialdemokratisk statsminister, att vända sig i graven. När han slutade i riksdagen 1973 återlämnade enligt sägnen hans fru Aina till riksdagskansliet de pennor som statsministern fått med sig hem genom åren. En självklarhet enligt arbetarrörelsens skötsamhetsideal. En annan S-minister gav 30 år tidigare uttryck för samma strävan: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket!”
Läs även: Butiksrånet gick fullständigt åt skogen – men bara en döms
Ute i vården och omsorgen har personalen vikt sig dubbel för att klara av krisen. Övertid, underbemanning och en psykiskt påfrestande arbetssituation borde nu belönas inte bara med applåder utan med höjda löner.
Pengarna bör tas direkt från den klass av politiker, höga tjänstemän och byråkrater som utmärker sig inte genom duglighet utan genom likgiltighet och maktbegär. Låter det som en utopi? Ingenting i Kommunallagen eller i Regeringsformen förhindrar en justering av ersättningarna.
Det enda som saknas är den politiska viljan.
Läs även: SVEKET: Löfven säger ja till att EU-stöd betalas ut som bidrag
Nils Littorin är partiledare för partiet Malmölistan som siktar på kommunvalet 2022.