Polisen: Klanerna hotar staten – svarar inte på frågan om de infiltrerat regeringen

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 sep 2020 2020-09-08
E-post

Kriminella klaner försöker påverka styret av både enskilda kommuner och Sverige, enligt vice rikspolischef Mars Löfving. På polisens underrättelseavdelning bekräftar man att kriminella klaner utgör ett hot mot staten genom att infiltrera lokalpolitik och näringsliv, men vill inte svara på en direkt fråga från Aftonbladets Oisin Cantwell om någon kriminell klan lyckats infiltrera regeringen.

I en mycket uppmärksammad intervju i Ekot på Sveriges Radio sade vice rikspolischef Mats Löfving bland annat att de kriminella klanerna ”tar sig in i det politiska livet och vill ha en roll att spela i den offentliga riktiga styrningen av en kommun eller till och med av Sverige”.

Läs även: Polischef: ”Klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”

Uttalandet, som inte följdes upp med ytterligare frågor, har fått många att undra vad Löfving egentligen menade, bland annat Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell.

I en kort intervju med Cantwell säger Linda H. Staaf, chef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning, att Löfvings resonemang ska ses mot bakgrund av att Sverige har ”en i ett internationellt perspektiv stark tilltro till staten, betydligt större än i de flesta andra länder”.

– Det vi nu pratar om är kriminella släktnätverk som bygger upp alternativa maktstrukturer och inrättar en parallell rättsskipning, säger Staaf till Cantwell.

Staaf vill emellertid inte gå närmare in på exakt hur kriminella klaner tar sig in i det politiska livet.

– Jag kan inte gå in i detalj på vilken underrättelseinformation vi har. Men det handlar om att kriminella organisationer skaffar sig möjliggörare inom lokalpolitik och näringsliv.

När hon ombeds om en närmare förklaring säger Staaf att ”det kan vara allt från att skriva osanna intyg på felaktiga grunder till att begå handlingar efter att ha utsatts för hot”.

– Det vi ser är att den här kriminaliteten växer sig allt starkare och är systemhotande. Den hotar den svenska staten, säger Staaf.

Staaf säger att risken för att kriminella klaner infiltrerar Sveriges regering ”finns överallt”, men vill inte svara på frågan om man har någon indikation på att detta har hänt.

– Jag svarar inte på den sortens frågor, säger Staaf till Cantwell.

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Till Expressen säger Staaf att de kriminella klanerna är systemhotande för att de ”förskjuter makten från staten till familjen”.

– Det som är viktigt att belysa i detta är just det systemhotande, där man infiltrerar sig in i myndigheter, lokalpolitik, näringsliv i syfte att gynna de släktbaserade kriminella nätverken genom brottsliga handlingar, säger Staaf till Expressen.

Kriminologen Amir Rostami säger till Expressen att de kriminella klanerna bygger på informella relationer där man infiltrerar samhället genom att byta tjänster mot gentjänster.

– Det kan vara föreningslivet, det kan vara politiken. Det kan vara lokala näringsverksamheter, säger Rostami till Expressen.

Även om den kriminella klanens egna medlemmar inte lyckas infiltrera ett område, försöker man skapa sig band till personer för att påverka, enligt Rostami.

– Man försöker skapa en liten stat i staten i området man lever. Ett parallellt ekonomiskt system, rättskiftning. Det är inget demokratiskt system, de vill ha total kontroll.

Även Aron Flam har uppmärksammat Löfvings uttalande om att klaner kan ha infiltrerat regeringen i en serie inlägg på Twitter.

Läs även: Kriminellt nätverk upprättade vägspärrar i Göteborg

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag