Kriminellt nätverk upprättade vägspärrar i Göteborg

Hjällbo Centrum, genrebild. Bild: Bulver/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 25 aug 2020 2020-08-25
E-post

GÖTEBORG Flera medier rapporterar att ett kriminellt nätverk i Göteborg ska ha upprättat vägspärrar vid Hammarkullen och Hjälbo centrum där de kontrollerade bilar på väg till och från området. Vägspärrarna kan bero på en konflikt mellan kriminella gäng som blossat upp i Göteborg.

Enligt Göteborgs-Posten ska vägspärrar ha upprättats vid Hjällbo centrum och in mot Hammarkulletorget, och ha varit i bruk under helgen och på måndagen.

Läs även: Ökänd klan i Göteborg demonstrerade mot omhändertagande – fick beröm av V-politiker

Vägspärrarna ska ha bemannats av personer som är underhuggare till ett kriminellt nätverk.

– Det är unga killar som stoppar bilar och kontrollerar vilka som åker in i området. I grunden är det ett ofredande, men det är inte så lätt att få folk att ställa upp och gå vidare med en anmälan, säger en källa till GP.

Polischef Erik Nord säger till GP att polisen inte kommer tolerera illegala vägspärrar.

– Det är polisens uppgift att stå för ordningshållningen i samhället och vi kommer att göra ingripanden så fort vi ser det här. I går hann vi inte riktigt dit innan de drog sig tillbaka. Vi ser väldigt allvarligt på det här då det skapar en stor otrygghet, säger Nord till GP.

Göteborgs-Tidningen uppger att vägspärrarna kan hänga ihop med en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar i Göteborg, som lett till tre skottlossningar i Göteborg under kort tid.

– Vi har ett rött läge med påfallande risk för ytterligare våldsdåd. Rött är ett läge där det finns en omedelbar och hög risk för att det kan utbryta ytterligare våldsamheter. Och där är vi nu. Det är ett allvarligt läge, säger Polischef Erik Nord till GT.

Läs även: Kraftig bomb vid flerfamiljshus i Göteborg

På Twitter reagerar många på de kriminella nätverkets vägspärrar. Hamid Zafar, som utsågs till ”Årets Svensk” av tidningen Fokus 2018, skriver att han senast såg ”vägspärrar som kontrolleras av kriminella miliser” när han var i Afghanistan, och att han aldrig trodde att det skulle ske i Sverige.

Svenska Dagbladets Ivar Arpi frågar sig ironiskt vad ”våldsmonopol” är för något.

Youtubern Luai Ahmed kopplar händelsen till statsminister Stefan Löfvens tidigare löften om att invandringen skulle ge en ”förtjänst för samhället lite längre fram”.

Twittraren Pontus Persson menar ironiskt att det är ett bra exempel på hur lokalsamhället kan lösa konflikter utan polis, vilket tidigare föreslagits av samhällsforskare.

Jörgen Fogelklou, sverigedemokratiskt kommunalråd i Göteborg, menar att lösningen är enkel: ”Lås in buset!”

Läs även: Westerholm: ”Det finns ett antal platser där det behövs ett utegångsförbud just nu”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag