Tyskland stänger hälften av sina kvarvarande kärnkraftsverk
TYSKLAND Under nyårsafton stängde Tyskland ner tre stycken kärnkraftsverk i landet. Nedstängningen sker samtidigt som Europa genomgår en av sina värsta energikriser någonsin, skriver Deutsche Welle.
De tre kärnkraftsverken som stängdes ligger i Grohnde sydväst om Hannover, Brokdorf uppe i norr och Grundremmingen som ligger i Bayern ungefär 80 kilometer väster om München. Tillsammans utgör de hälften av landets sex kärnkraftsverk som fortfarande stod i drift under 2021. De tre kvarvarande planeras stänga i slutet av 2022.
Avvecklingen kommer att ta två decennier att genomföra och kosta över 11 miljarder kronor per kraftverk, uppger Deutsche Welle. Men trots det väljer den tyska regeringen med den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz i spetsen att fortsätta på inslagen linje.
Beslutet om avvecklingen fattades ursprungligen av den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder 2002. Hans efterträdare Angela Merkel hade från början en annan agenda om att förlänga kärnkraftens livstid, men ändrade sig 2011 efter katastrofen i japanska Fukushima.
Sebastian Herold, professor i energipolitik på Darmstadt universitet, varnar för vad nedstängningen kommer att leda till.
– På lång sikt är förhoppningen att en ökning i förnybar energi ska jämna ut saker och ting, men så kommer inte att vara fallet kortsiktigt, säger han till AFP.
Han fortsätter:
– Det här kommer att göra Tyskland mer beroende av naturgas överlag, åtminstone på kort sikt, och därmed också lite mer beroende av Ryssland.
Nedstängningen av kärnkraftsverken sker samtidigt som Europas befolkning upplevt en höst och en vinter med mycket höga elpriser.
Läs även: Finland startar kärnkraftsreaktor
Läs även: Frankrike bygger nya kärnkraftverk – Macron: ”Garantera vårt lands tillgång till el”