Frankrike bygger nya kärnkraftverk – Macron: ”Garantera vårt lands tillgång till el”

Macron på statsbesök i Ryssland 2019. Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Onsdag 10 nov 2021 2021-11-10
E-post 1294

PARIS För att möta klimatmålet år 2050 kommer Frankrike börja bygga nya kärnkraftverk. Det meddelar landets president Emmanuel Macron i ett tv-sänt tal på tisdagen.

– För att garantera Frankrikes energimässiga självständighet, för att garantera vårt lands tillgång till el, och för att nå vårt mål, som är koldioxidneutralitet år 2050, kommer vi för första gången på årtionden återuppta byggandet av kärnkraftsreaktorer i vårt land, sade Macron enligt Euro News.

Läs även: Macron vill bygga ut Frankrikes kärnkraft

Den franska regeringen förväntas inom de kommande veckorna meddela att man inleder konstruktion av upp till sex stycken nya reaktorer.

Medan Europa i sin helhet är beroende av gas och olja från bland annat Ryssland, får Frankrike omkring 70 procent av sin elektricitet från kärnkraft.

Läs även: Löfven vägrar lyda EU-nämnden om kärnkraft

Frankrike leder en grupp på tio länder inom EU som driver på för att unionen ska klassa kärnkraft som en hållbar energikälla i sin taxonomi.

Svenska EU-nämnden beslutade att Sverige skulle stödja den franska linjen inför EU-toppmötet i oktober, men Stefan Löfven vägrade lyda nämndens beslut.

– Att ta upp en fråga som inte står på dagordningen stärker inte Sveriges röst, det är mitt budskap. Och jag konstaterar också att den majoritet som finns här i EU-nämnden finns inte i Sveriges riksdag, där är den tvärtom, sade Löfven enligt TT.

Läs även: De gröna i Finland vill klassa kärnkraft som hållbar

Byt elbolag!

Gör som fransmännen och satsa på kärnkraft.

Byt elbolag till Svensk Kärnkraft AB idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag