Finland startar kärnkraftsreaktor

Kärnkraftverket Olkiluoto som fått ny reaktor. Bild: Hannu Huovila/TVO/CC BY 3.0
  • Onsdag 22 dec 2021 2021-12-22
E-post

EURAÅMINNE Nu har Finland startat Olkiluoto 3, den första nya kärnkraftsreaktorn som startat i landet på 40 år. Starten är omkring 12 år försenad och anläggningen är den näst dyraste byggnaden i världen med kostnad på 8,5 miljarder euro. Men byggherren anser att det kommer vara värt det, då man menar att den ”blir hela europeiska kärnkraftskunnandets flaggskepp”.

Natten till tisdag startade Finland kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3, den första reaktorn att startas upp i Finland på 40 år, rapporterar Svenska Yle.

Läs även: Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

I slutet av januari ska anläggningen anslutas till det finska elnätet, och kommer stå för omkring 15 procent av den finska elproduktionen när den når full effekt i mars 2022.

– Vi kommer alltid att minnas den här stunden som ett bevis på det ihärdiga arbete som gjordes för att ta i drift vår enhet. Det berättar om stark expertis inom kärnkraftsområdet och en vilja att göra verklighet av Finlands största klimatgärning, säger produktionschef Marjo Mustonen i ett pressmeddelande.

Olkiluoto 3 skulle ha startats redan 2009 men har drabbats av förseningar som gjort anläggningen till världens näst dyraste byggnad, enligt Svenska Yle.

TVO som byggt anläggningen menar att den ändå var värd den stora kostnaden.

– Vi tror att den här anläggningen blir hela europeiska kärnkraftskunnandets flaggskepp, sade TVO:s vd Jarmo Tanhua i mars 2018.

Då hade kostnaden nått 8,5 miljarder euro och man räknade med att Olkiluoto 3 skulle startas år 2019.

Läs även: De gröna i Finland vill klassa kärnkraft som hållbar

Läs även: Frankrike bygger nya kärnkraftverk – Macron: ”Garantera vårt lands tillgång till el”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag