Blågul seger i riksdagen – Kristersson ny svensk statsminister
Ulf Kristersson (M) har av Sveriges riksdag valts till ny statsminister, med 176 Ja-röster mot 173 Nej-röster. Det innebär att samtliga ledamöter i de partier som ingår i regeringen samt stöder regeringen – M, KD, L och SD – röstade för Ulf Kristersson som statsminister.
Centerpartiet röstade rött i omröstningen eftersom den blågula regeringen får stöd från Sverigedemokraterna, säger avgående partiledaren Annie Lööf till SVT.
– Det gör vi inte primärt för Ulf Kristersson, utan för att man stödjer sig på Sverigedemokraterna. Aldrig tidigare har ett högerpopulistiskt och nationalistiskt parti tagit plats i regeringskansliet, säger hon till SVT.
Enligt Lööf kommer Tidöavtalet föra Sverige i en ”väldigt konservativ riktning”.
– Jag är bedrövad över att mina gamla allianskollegor sätter sig som ministrar för att genomföra sverigedemokratisk politik, säger Annie Lööf.
Läs även: Strandhäll varnar för att släppa fram Kristersson: ”SD-styrd marionettregering”
I ett anförande innan omröstningen säger Tobias Billström (M) att valet har gett riksdagen en ny majoritet med mandat för förändring.
– Utgången av valet 11 september innebar att Sverige fick en ny majoritet, vi har fått ett mandat av svenska folket för förändring. Tidöavtalet är en överenskommelse som tar sin utgångspunkt i de stora samhällsproblem som Sverige har, inleder Billström.
Lena Hallengren (S), som är statsminister Magdalena Anderssons ersättare i riksdagen, säger att hennes parti kommer rösta rött för Kristersson, och att Sverige behöver ”en handlingskraftig regering” på grund av elkrisen, inflationen och Rysslands krig mot Ukraina.
– I en sådan tid behöver Sverige en handlingskraftig regering som kan hantera parallella kriser och samtidigt rusta Sverige för framtiden. Den politik som det nya regeringsunderlaget vill driva kommer att leda till ökade klyftor och större splittring, säger hon.
Per Bolund (MP) säger att hans parti kommer rösta rött mot en regering som står för ”en auktoritär, konservativ och nationalistisk” politik.
– Tillsammans står M, KD, L och SD för en auktoritär, konservativ och en nationalistisk regeringspolitik där förlorarna som vanligt är dem som redan har minst, säger Bolund.
Jimmie Åkesson (SD) säger i sitt anförande att Ulf Kristerssons regering har fått väljarnas mandat.
– Nu har väljarna sagt sitt, man har röstat på de partier som man tror har bäst botemedel mot de problem vi står inför. Sedan har man ett resultat och det är utifrån det valresultatet som olika partier nu får igenom olika delar av sin politik, säger Åkesson, vars parti kommer rösta grönt för Kristersson.
– Vi är redo att släppa fram en ny regering eftersom vi genom förhandlingar har förvissat oss om att det är en regering som kommer göra tillräckligt mycket av det som är nödvändigt för att bryta och vända utvecklingen, säger Åkesson.
Lyssna även på: Den humanitära stormaktens fall
– Jag kan förstå om man är starkt präglad av en politik och den andan som januariavtalet skrevs att det är svårt att förstå den typen av samarbete som kommer prägla de kommande fyra åren, säger Ebba Busch, vars parti Kristdemokraterna kommer ingå i Ulf Kristerssons regering.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger att Sverige är på väg in i en ekonomisk kris som en ny regering måste hantera, och går sedan till angrepp mot Tidöavtalet som hon kallar för ”slottsavtalet”.
– Någon ambition att skydda välfärden nämns inte i slottsavtalet. Det som kan ligga runt hörnet är dett stålbad som bara har sin motsvarighet i 90-talets neddragningar i vården, skolan och omsorgen, säger Dadgostar.
Efter Dadgostars anförande följde statsministeromröstningen, där Ulf Kristersson (M) godkändes med 176 röster.
Läs även: Vänstervrede när blågula bildar regering: ”En skammens och mörkrets dag”