Vänstervrede när blågula bildar regering: ”En skammens och mörkrets dag”

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 14 okt 2022 2022-10-14
E-post 3060

Det blev mycket ilska och många bittra tårar från vänstern när den nya blågula regeringen presenterades på fredag förmiddag. Ulf Kristersson kallas för ”Ulf von Papen” med hänsyftning på den konservativa tyska rikskanslern Fritz von Papen som släppte fram nazisterna, SD:s tjänstemän i regeringskansliet kallas för ”ett direkt hot mot Sveriges säkerhet” och Liberalerna anklagas för att vara ”dörrmatta åt nyssnazister”.

Filmkrönikans tidigare programledare Gunnar Rehlin – även känd från Killinggängets film med samma namn från 1999 – sätter tonen redan innan pressträffen inleds. ”Nu ska vi se den hemske Ulf von Papen stå och smajla ihop med resten av det vidriga gänget” skriver Rehlin och tillägger att han ”ryser”.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato förfasas över att SD får ”nycklar in på Rosenbad”.

Läs även: Blågula partierna överens – ny regering redo

Ulf Bjereld, statsvetare och tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, rasar över att ”Ulf Kristersson inte ens nämnde ordet ’klimat’ när han inledde med att räkna upp Sveriges allvarliga samhällsproblem”.

Greta Thunbergs pappa Svante, som är skådespelare och producent, kallar regeringsbildningen för ”en mörkrets och skammens dag”.

Tidigare MP-politikern Magda Rasmusson räknar upp några av den nya regeringens överenskommelser och avslutar med att skriva ”Fy fan vad mörkt”.

Amanda Sokolnicki, ledarskribent på DN, skriver att ”Jimmie Åkesson fick sin rätts- och migrationspolitik” medan ”Ebba Busch fick en utredning och för- och nackdelar med sin favoritreform. Och en ministerpost.”

Även kulturskribenten Myr Åhbeck Öhrman tycker att det hela är en ”jävla dålig deal” för M, KD och L. ”Inte nog med att SD slipper sitta i regering (vilket jag är övertygad om att de inte vill), de kräver dessutom mutor för det” menar hon.

Journalisten Kolbjörn Guwallius skriver att Åkesson ”leder ett högerextremt parti” och att det är ”ett direkt hot mot Sveriges säkerhet” att SD får tjänstemän i regeringskansliet.

Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson tycker däremot att SD borde sitta i regeringen.

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf menar att Kristersson ”får ratta Jimmie Åkessons regering”.

Lööf kallar dessutom det hela för ”en liberal kraschlandning” och ”ett konservativt, nationalistiskt maktskifte”. Hon frågar sig även vad L fick i uppgörelsen.

Lorentz Tovatt är inne på samma spår men uttrycker sig hårdare. ”Vilket historiskt svek detta är av Liberalerna. Dörrmatta för nyssnazister. Skäms!”

Lyssna även på: Rödgrön skymning, blågul gryning

Läs även: Bittra vänstertårar över blågult övertag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag