Strandhäll varnar för att släppa fram Kristersson: ”SD-styrd marionettregering”

Bild: Faksimil SVT Play/Sveriges riksdag
  • Måndag 17 okt 2022 2022-10-17
E-post 356

Annika Strandhäll (S), avgående miljö- och klimatminister, avslutar sin senaste period som statsråd genom att varna ledamöter från de blågula partierna för att rösta i enighet med valresultatet och partilinjen i måndagens statsministeromröstning.

I ett inlägg på Facebook varnar Strandhäll riksdagsledamöter från de blågula partierna för att de ”aldrig kan undandra er ansvaret för det paradigmskifte det innebär” att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

Läs även: Strandhäll sprider Twitterfusk-teori om valet – får kritik

Enligt Strandhäll blir Kristerssons regering ”en SD-styrd marionettregering som i det allvarligaste säkerhetspolitiska läge vi haft på decennier släpper in en hel hord! av SD tjänstemän i Sveriges regeringskansli och som inte tillåter några beslut SD inte står bakom.”

”Historien kommer minnas denna dag och alla som lånade ut sig till detta. För vad?” frågar sig Strandhälll.

Annika Strandhäll är uppväxt i Bergsjön i Göteborg och utbildade sig till damfrisör på gymnasiet. Via ett fackligt engagemang kom hon in i politiken och blev år 2011 förbundsordförande för Kommunaltjänstemannaförbundet, som senare bytte namn till Vision.

År 2014 blev hon socialförsäkringsminister i Stefan Löfvens första regering. Därefter var hon Folkhälso- Idrotts- och Sjukvårdsminister under några månader 2017 innan hon blev Socialminister, en post hon innehade fram till januari 2019. Då hade hon för första gången blivit invald som ledamot i Sveriges riksdag i valet 2018.

I maj 2019 hölls på Moderaternas begäran en misstroendevotering mot Annika Strandhäll, där 172 ledamöter röstade för ett misstroende, medan 113 röstade emot och 59 avstod från att rösta. Då det krävs 175 för ett misstroende klarade Strandhäll voteringen.

Skälet till misstroendet var hur Strandhäll hanterat uppsägningen av Försäkringskassans vd Ann-Marie Begler, vilket Strandhäll senare prickades av Konstitutionsutskottet för.

Läs även: Använde TV-serie som argument mot kärnkraft – nu får Strandhäll mothugg av serieskaparen

Läs även: Hård kritik mot Strandhäll efter nytt Twitterhaveri

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag